Kada je Kusturica letio iznad rodnog Sarajeva? Dok je trajala rasprava, mnogi nisu obratili pažnju na detalje

Jučer je obilježena 40. godišnjica prikazivanja filma “Sjećaš li se, Dolly Bell?” koji je nastao po scenariju književnika Abdulaha Sidrana, a u režiji Emira Kusturice čija je fotografija leta iznad Sarajeva postala gotovo viralna.

Fotografija je izazvala brojne reakcije, a dok je trajala rasprava o Emiru Kusturici i njegovom rodnom gradu, čini se da su mnogi previdjeli ključne stvari. Fotografija nije nastala jučer već mnogo ranije, naime, natpis “Samsung” na zgradi Unitic je u međuvremenu promijenio boju slova, a lišća na drveću odavno nema, te je jasno da je fotografija nastala u ljetnim mjesecima.

Film “Sjećaš li se Dolly Bell?” premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovjenčan je “Zlatnim lavom” na Venecijanskom filmskog festivalu, piše Oslobođenje.

U filmu čija se radnja dešava u Sarajevu, šezdesetih godina prošlog vijeka, igraju Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, Ljiljana Blagojević, Mira Banjac, Pavle Vuisić…

Emir Kusturica u helikopteru nadletio iznad Sarajeva (FOTO)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79