Kada je u BiH bila najveća izlaznost na izborima?

U nedjelju, 15. novembra, bit će održani novi lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. U nastavku vam donosimo pregled izlaznosti na lokalnim izborima u nekoliko prethodnih ciklusa.

Pored izbornih kampanja koje intenzivno traju posljednji mjesec, ono što se gotovo svakodnevno ponavlja jeste i značaj izlaska građana na izbore. Veći odziv građana na izbore daje i veći legitimitet izabranim predstavnicima.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, analizirajući podatke za prethodna tri izborna ciklusa, BiH se ne može pohvaliti velikom zainteresovanošću građana za odlučivanje na lokalnom nivou.

Prema podacima koji se mogu pronaći na stranici Centralne izborne komisije, 2008. godine izlaznost na izborima u Bosni i Hercegovini iznosila je 55,28%.

Izbori 2008. godine bili su ujedno i posljednji izbori koji su održani u Mostaru, a upravo će na izborima 20. decembra građani ovog grada nakon 12 godina moći birati lokalnu vlast.

Naredni lokalni izbori održani su 2012. godine. Izlaznost na ovim izborima bila je 56,51% što zapravo predstavlja i najveći odziv građana u posljednje vrijeme kada su u pitanju lokalni izbori.

Izlaznost na izborima 2016. godine iznosila je 53,88% što je pad u odnosu na izlaznost u prethodna dva ciklusa.

Izbori te godine obilježeni su brojnim incidentima, a onaj koji je izazvao najveću pažnju javnosti bio je incident u Stocu kada je kandidat SDA Salmir Kaplan napao predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića.

Također, izbori 2016. godine obilježili su i povratak Fikreta Abdića na političku scenu, a Abdić se te godine kandidirao za načelnika Velike Kladuše.

1997. godina teško se može ponoviti

Ono što se može primijetiti iz navedenih rezultata jeste da je interes građana kada su u pitanju izbori otprilike već nekoliko ciklusa na sličnom nivou, nedovoljnom da bismo mogli govoriti o dobroj izlaznosti.

Kada je riječ o postratnim godinama, 1997. će zasigurno još dugo ostati izborna godina koja “drži” rekord kada je riječ o izlaznosti. Naime, izbori koji su 1997. godine održani pod pokroviteljstvom OSCE-a zabilježili su izlaznost od 87%.

Mnogo je faktora utjecalo na veliku izlaznost te godine, a paradoksalno djeluje činjenica da su građani 1997., ako je suditi prema rezultatima, imali mnogo više želje za promjenama nego što je to bio slučaj u kasnijem periodu.

Lokalni izbori 2020. godine održavaju se u jeku pandemije koronavirusa. Iako su iz CIK-a najavili kako će biti ispoštovane epidemiološke mjere, sigurno je da će u nekoj mjeri pandemija utjecati na izlaznost.

S druge strane, ukoliko se analizira javno mnijenje, čini se kako su građani ove godine, nakon svih dešavanja koja su pogodila Bosnu i Hercegovinu, mnogo više zainteresovani za iskorištavanje svojih demokratskih prava.

Da li će sve ostati na teoriji ili će građani BiH ipak u većem broju iskoristiti “moć olovke”, pokazat će rezultati izbora u nedjelju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79