Kada sam Aliji Budnji ‘zavrnuo’ vodu kao direktor ViK-a, SDA me je smijenila u roku od pet dana

Kada sam Aliji Budnji ‘zavrnuo’ vodu kao direktor ViK-a, SDA me je smijenila u roku od pet dana. Laž je da sam prevrnuo sto tokom jedne sjednice Vlade KS”

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 17. novembra, nisu usvojeni izvještaji KJKP Toplane-Sarajevo, KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) te KJKP Sarajevogas za prošlu godinu.

Mnogima je bilo neobično da upravo Trojka, koju čine SDP, Naša stranka i Narod i pravda, glasaju protiv izvještaja direktora kojeg su upravo oni imenovali.

Direktor ViK-a u proteklom mandatu bio je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Nakon što izvještaj ViK-a nije usvojen, pojedini mediji su objavili informaciju da je ministar komunalne privrede i prostornog uređenja KS Enver Hadžiahmetović dao ostavku na ovu funkciju.

U razgovoru za Source.ba portal, ministar Hadžiahmetović je to demantovao.

“Dakle, moja ostavka je spinovanje, klasična izmišljotina. Ustvari, to nije samo obična laž, to je sistem djelovanja u Kantonu Sarajevo u kojem više ne znaš ko s koje strane ‘udara’. Očigledno je da nekim opcijama, institucijama, političarima očigledno smetam.

To su isto radili dok sam bio direktor ViK-a i kada sam zatvorio vodu Aliji Budnji. Dakle, ja sam zatvorio vodu Budnji 20. septembra 2020. godine a SDA me je smijenila 25. septembra. Znači, samo pet dana nakon što smo zatvorili vodu.

To je naša sarajevska stvarnost u kojoj se dešavaju ovakve stvari i ovo što je jučer rečeno, to je izmišljotina i ona nije bez posljedica, te udara u srž istine i pravde i zaista ne znam šta više tu reći. Što se tiče izvještaja o radu ViK-a moram Vam reći, jer vidim da niste upoznati, moj izvještaj je usvojen od strane Skupštine preduzeća i Skupština je ta koja usvaja izvještaj. Nadzorni odbor je u junu izvještaj o radu i poslovanju usvojio, a onda nakon njega je isto to potvrdila i Skupština i ona je po Statutu Preduzeća jedina ovlaštena da usvaja ili ne usvaja izvještaj.

Ovo što je Skupština KS usvajala, to je samo informacija gdje je grupa političara digla ruku, ne znaju ni oni o čemu je riječ, nisu ni pročitali izvještaj vjerovatno i to je bilo po inerciji”, kazao je Hadžiahmetović.

Na pitanje da li je istina da je nakon sjednice Skupštine KS, na kojoj izvještaj ViK-a nije usvojen, zvao pojedine zastupnike i govorio im kako im “ovo neće halaliti”, ministar odgovara da on nije ni znao da izvještaj nije usvojen, te nije bio prisutan na sjednici, jer je bio na bolovanju.

“Kćerka mi je u jednoj poruci rekla: ‘Vidi, Izvještaj ti nije usvojen’. Razgovarao sa gospodinom Okerićem (op.a. Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS) sat vremena nakon usvajanja, odnosno, neusvajanja izvještaja i pitao ga zašto nije usvojen, onda su mi rekli: ‘A ti si tada bio direktor? Pa što nam nisi rekao’. Dakle, nema tu nikakve drame. Činjenica je da se zastupnici kod glasanja ponašaju neprofesionalno, te ne pročitaju tekst niti mnoge stvari, nego je to ono ‘sve što je bilo prošle godine u doba prošle Vlade nemoj usvajati’.

Ja sam jedini direktor koji sam bio direktor i u vrijeme ‘Šestorke’ i u vrijeme koalicije, kako je neki zovu, ‘Petak 13.’ Zašto? Zato što sam imao jako dobre rezultate i kada me je smijenila prošla Vlada, u roku od mjesec dana sud me je vratio nazad jer je bilo nezakonito i pravda je na neki način zadovoljena.

Činjenica je da me je neusvajanje izvještaja pogodilo, jer u prvi mah obore vam izvještaj, a s tim da znate šta ste sve učinili i uradili u toj godini, a onda kad sam vidio da je to ustvari banalnost i jedan neoprezan gaf sve je to palo u vodu”, rekao je on.

Na pitanje da li ima “trzavica” u Vladi KS, te da li je istina da je tokom jedne sjednice prevrnuo sto kaže da je to laž.

“Prvo, ja nisam na Vladi skoro već mjesec dana, a pod dva, jako imam korektan odnos i na kraju krajeva, tako sam vaspitan. Ja nikada nisam koristio snagu i silu i bio sam uvijek korentan, te to znaju svi. Kada vam neko ne može naći nijedan gram korupcije, onda idu ovakve neke nebuloze, koje nemaju veze s vezom.

Ja sam dvije godine bio direktor ViK-a i godišnji budžet tog preduzeća je bio 60 miliona KM i kada su me smijenili, imali su mogućnost da svaku moju marku provjere, pa da sam marku uzeo, dosad bi mi prijava išla i dosad bi me obrađivali. Moje dvije kćerke su završile fakultete, niti jedna ne radi.

Zet moj također ne radi, kćerka mi je četiri godine na birou. Babo koji ih je mogao zaposliti gdje hoće, jer sada radim u Ministarstvu u kojem jednom od ministara dvojica sinova tu rade. Kada vam ne mogu naći ništa, onda idu ovakve nebuloze, ali se ja na to ne osvrćem, jer su moji ciljevi puno veći i ne dotiče me to”, zaključio je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović u razgovoru za Source portal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79