Kada stiže pola miliona vakcina u BiH?

U Federaciju BiH bi u narednom periodu trebali stizati kontingenti kineskih vakcina, na osnovu ugovora koji je Vlada FBiH potpisala u direktnim pregovorima s Kinom. Podsjećamo da je dogovoreno 500.000 vakcina Sinopharm.

Na pitanje kada će kineske vakcine stići u FBiH, Oslobođenje je u petak zatražilo odgovor od novog v. d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Siniše Skočibušića. Osim odgovora da je “direktor na sastanku” voditeljice Ureda ravnatelja Amele Ćato, konkretnih informacija iz ZZJZFBiH nije bilo.

U toku dana nastojali smo saznati da li su kantonalni krizni štabovi obaviješteni o datumu dolaska vakcina.

– Za kineske vakcine smo saznali iz medija. O datumu kada one stižu kod nas nismo upoznati. O tome smo u petak ujutro i diskutovali na Kriznom štabu, kazao je za Oslobođenje dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK-a.

Kada je riječ o Pfizer vakcinama, direktor Skočibušić je u četvrtak u Mostaru kazao da su počeli pregovori direktno s tom kompanijom.

– To je već izravno ostvarena komunikacija. Planira se nabaviti 1,2 miliona cjepiva, od čega bi išlo milion za Federaciju, a 200.000 za Republiku Srpsku”, istaknuo je Skočibušić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79