Kada Vijeće ministara ne radi svoj posao, tu je ambasada SAD-a: Tegeltija dobio pismo sa kontaktima proizvođača vakcina

Covid 19 se ne zaustavlja na unutrašnjim linijama razgraničenja, niti bi one trebalo da su prepreka saradnji za nabavku vakcina, stoji u pismu koje je Tegeltiji upućeno iz Ambasade SAD u BiH

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dobio je pismo iz Ambasade SAD u BiH u kojem ga obavještavaju da SAD i njihov privatni sektor i dalje imaju vodeću ulogu u svijetu što se tiče inovacija i sposobnosti brzog reagovanja na krizu.

Novalić poslao apel za pomoć: “Pozivam sve da mi predlože kako da nabavimo vakcine”

– Američka kompanija Johnson & Johnson, Moderna i Pfizer proizvode vakcine protiv covida u rekordnim količinama i primaju narudžbe iz cijelog svijeta u ovom dopisu vam dostavljamo kontakt informacije za svakog proizvođača pojedinačno, te apelujem na vas da ih što prije kontaktirate da biste ubrzali nabavku vakcina, stoji u pismu.

U pismu Tegeltiju obavještavaju da su ove kompanije svjetski lideri i imaju iskustvo u radu sa nacionalnim vladama, ali da možda nisu upoznati sa složenom političkom strukturom BiH.

– Zato bi im moglo biti od koristi kada biste im objasnili da BiH ima složenu administrativnu strukturu u kojoj kompetencije za pitanja zdravstva i nabavke pripadaju različitim nivoima vlasti, uključujući i kantone. Važno im je naglastiti da ni jedan pojedinačni organ u BiH nije jedini kontakt kada se radi o nabavci vakcina. Takođe treba da im objasnite da pored angažovanja državnog nivoa kroz mehanizam covaks, vlade i javne institucije u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska, te distrikt Brčko, takođe imaju ovlasti za nabavku vakcina, jer većina kompetencija za nabavku, zdravstvo i zaštitu građana od zarazni bolesti pripada ovim nivoima vlasti, navedeno je u pismu.

U pismu stoji da Sjedinjene Države žele naglasiti koliko je važno da svi nivoi vlasti u BiH rade zajedno na prevazilaženju prepreka nabavci vakcina.

Ambasada SAD savjetovala Tegeltiju: Objasnite proizvođačima vakcina da BiH ima složenu administrativnu strukturu

– Covid 19 se ne zaustavlja na unutrašnjim linijama razgraničenja, niti bi one trebalo da su prepreka saradnji za nabavku vakcina, stoji u pismu koje je Tegeltiji upućeno iz Ambasade SAD u BiH, prenose Vijesti.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79