Kadirov odbio poslušnost Putinu: Čečenija neće slati nikoga više, svoj vojni plan smo ispunili za 254 posto

Lider Čečenije Ramzan Kadirov poručio je da se vojna mobilizacija u ovoj republici neće sprovoditi.

Ta je odluka donesena uprkos tome što je predsjednik Rusije, Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se propisuje djelimična mobilizacija u toj zemlji.

– Čečenija je prevršila plan za mobilizaciju. Ovaj mehanizam smo razradili od samog početka, čak i prije objave djelimične mobilizacije. Osim toga, republika, ima rezervu od hiljadu dobrovoljaca koji će se, ako bude potrebno, priključiti u Ukrajini – rekao je Kadirov.

Dodao je da je Čečenija svoj plan za vojsku ispunila za 254 posto. U čečenskom gradu Groznom, nakon Putinovog saopćenja, okupilo se 50 žena kako bi protestovale protiv ove odluke. Uprkos tome što je policija uhapsila nekoliko žena, Kadirov je rekao kako nema potrebe za protestima u Čečeniji.

– Pozivam stanovništvo Čečenske Republike, posebno naše voljene i poštovane majke, da ostanu mirne. Svako treba da ima jasan građanski stav i da ne bude naivan. Što se tiče onih koji kritikuju, govore da su patriote, a napustili su Rusiju nakon odluke o mobilizaciji, takvom kukavičkom ološu treba zauvijek zatvoriti vrata države – zaključio je Kadirov.

Podsjetimo, Putin ja potpisao odluku o djelimičnoj mobilizaciji 21. septembra. Iako je ministar odbrane Sergej Šojgu naglasio kako odluka podrazumijeva pozivanje do 300.000 vojnika, ruski mediji su saznali kako odluka može biti uključivati i do milion rezervista koje Ruska Federacija može pozvati za rat u Ukrajini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79