Kadri Veseli u Hagu se izjasnio da nije kriv po optužnici za ratni zločin

Optuženi Kadri Veseli (53), lider Demokratske partije Kosova i jedan od komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova u prvom pristupanju u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu izjasnio da nije kriv po optužnici za ratni zločin.

Nakon pročitane kratke verzije optužnice u predmetu “Specijalizovani tužilac protiv Hashima Thacija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija”, Veseli se izjasnio da se ne osjeća krivim po optužnici podignutoj protiv njega, piše Anadolija.

– S punim uvjerenjem izjavljujem da nisam kriv ni po jednoj tački optužnice – kazao je Veseli.

Optužnica protiv Kadrija Veselija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine. Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je Veselija 5. novembra, koji je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

Branilac Ben Emerson, koji se uključio putem video linka, istakao da će uputiti zahtjev da se Veseli pusti na slobodu do početka suđenja. On je kazao da se Veseli dobrovoljno predao sudu.

U optužnici se Kadri Veseli tereti u šest tačaka za zločin protiv čovječnosti i u četiri tačke za ratni zločin i to za progon, zatvaranja, mučenje, prisilni nestanci osoba i ubistvo.

U javnoj redigovanoj verziji optužnice navodi se da su ta krivična djela učinjena približno u peridou od aprila 1998. do augusta 1999. na više mjesta na Kosovu i u sjevernoj Albaniji.

– Konkretno, meta tih krivičnih djela su bili oni koji su se smatrali protivicima za koje se smatrala da pod jedan su sarađivali ili imali veze sa snagama, činovnicima ili državnim institucijama Savezne Republike Jugoslavije ili pod dva, da nisu podržavali ciljeve ili metode Oslobodilačke vojske Kosova i kasnije privremenu Vladu Kosova, među kojima su bile osobe povezana sa Demokratskim savezom Kosova i osobe srpske, romske i drugih nacionalnosti – navodi se u optužnici.

Dodaje se da i odnosu na ta krivična djela postoji dobro utemeljena sumnja da je Veseli krivičino odgovoran kao pripadnik udruženog zločinačkog poduhvata ili alternativno za odogovnost za krivična djela, jer je svjesno pristao na rizak da se mogu dogoditi i za pomaganje tih krivičnih djela.

Kadri Veseli je tokom sukoba na Kosovu bio visoki zvaničnik Oslobodilačke vojske Kosova. Od 1999. do juna 2008. rukovodio je Informativnom službom Kosova (SHIK).

Veseli je 2016. godine izabran za predsjednika Demokratske partije Kosova, a bio je i predsjednik Skupštine Kosova.

Hašim Tači pred sudom u Hagu: Nisam kriv!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79