Kadrovi HDZ-a i SDA omogućili prodaju Vitezitovog pogona Iranu!

SARAJEVO – Nove potvrde transporta Vitezitovih pogona za Iran preko Srbije. Znakovita šutnja glavne tužiteljice. Dragan Čović lagao Kolindi Grabar-Kitarović o stanju Vitezita. Transport ukradene prese na granični prelaz bez kamera, sve nadzirali kadrovi HDZ-a

“Je…i smo im majku, neće više raditi”.

Navedenu rečenica izrekao je akter demontaže velike prese u Vitezitu, koja će potom biti skrivena u hali privatne firme. Bio je to samo jedan od pogona koji su potom “na crno” prodati Srbiji, a dio je završio i u Iranu, o čemu je Žurnal nedavno pisao. Uzgred, nakon tog teksta Žurnalu su se obratili još neki pojedinci kao bi dodatno potvrdili sve navedeno.

Kako procesuirati HDZ?
Slučajno ili ne, ilegalni transport prese u Srbiju organizovan je na dan izricanja presude tzv “šestorki” za udruženi zločinački poduhvat. Još jedna slučajnost bila je tih dana.

“Pokušao sam doći do snimaka video nadzora sa graničnog prelaza, no moj saradnik me obavijestio kako baš tih dana kamere nisu radile”, navodi Žurnalov sagovornik uz razumljivu anonimnost.

Pogonu srbijanske namjenske industrije “Krušik” iz Valjeva ta je presa trebala kako bi mogli raditi dvobazne barute, umjesto samo onih sferičnih za municiju. Čitavu operaciju nadzirali su kadrovi iz vrha HDZ-a, čija su imena poznata Žurnalu.

Tužilaštvo BiH, čitaj glavna tužiteljica Gordana Tadić, svim silama nastoji minimizirati pljačku Vitezita međunarodnog nivoa. Svjesna je da bi u tom slučaju morala saslušati “pola HDZ-a BiH”. Listu bi neupitno predvodio šef HDZ-a Dragan Čović. On je nakon prvih Žurnalovih tekstova uvjeravao tadašnju predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović da u Vitezitu nema problema, no bila je ozbiljno ljuta kada su je informisali da su navodi Žurnala istiniti. Angažman koji je državna agencija za uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme “Alan” namjerila sklopiti sa Vitezitom je otkazan.

Saslušane bi morale biti i “sive eminencije” poput bivšeg načelnika Viteza Franje Rajkovića i predsjednika NO Udruge “Prsten BiH” putem koje se iz Zagreba ekonomski upravlja ovim područjem, potom Drago Miličević, suprug federalne ministrice finansija Jelke Miličević, bivša ministrica odbrane Marine Pendeš, rukovodioci Vitezita i povezanih“gospodarstvenici” poput Ante Rajkovića, Josipa Miškovića, Marijana Skopljaka, Ratka Ružića, Nikice Mlakića, Ranko Banjac, a tu su i ravnoteže radi SDA kadrovi, bivši premijer SBK Salko Selman, vječni pomoćnik načelnika Viteza i član NO Vitezita Muhamed Rebihić te već “opjevani” Enver Mujezinović. Ništa manje nije značajna ni uloga travničkog suda kojeg deceniju i po vodi Goran Dujić.

Gdje je nestao kupac Vitezita?
Tri mjeseca je proteklo od proglašenja hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonka Zubakom kupcem Vitezita, a obećanih 10,5 miliona maraka nije uplaćeno. Zubak je, kako je Žurnal pisao, početkom aprila tražio odgodu uplate zbog “problema sa bankom u transferu novca”. Da je to obrazloženje neutemeljeno ukazuju i izvori Žurnala koji navode da je prije nekoliko dana Zubak pokušao naći novac u Beogradu i to preko tamošnje državne firme za promet oružjem “Yugoimport–SDPR”.

Malobrojni znaju tajnu o dugu kojeg “Jugoimport–SDPR”, čitaj država Srbija, ima spram Vitezita za prodanu robu.

“Lično sam vidio u Beogradu taj papir o dugu, prije deset ili nešto više godina, dug prema Vitezitu iznosio je 70 miliona maraka”, navodi sagovornik Žurnala uz uslov anonimnosti.

Nije nemoguće da taj podatak zna i Zubak i da putem “kapare” pokušava trgovati tim dugom. To nije jedina Vitezitova imovina koja je “zapela” u Srbiji. Tu su i poslovni prostori i stanovi, no prema izvorima Žurnala, raspolaganje istim je bilo (i ostalo) po nahođenju bivšeg šefa Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije.

Ako ne može do nekretnina u Srbiji, budući vlasnik Vitezita može doći u posjed nekretnine u Hrvtaskoj. Izdvaja se ona na Jadranskoj obali, trenutno napušteni hotel u selu Krvavice nadomak Makarske. Kao bivši objekat JNA godinama iz nepoznatih razloga nema vlasnika. Ili su razlozi poznati?

Franjo Rajković, po dolasku na mjesto načelnika Viteza, postavlja u međuvremenu preminulog Nikolu Križanovića za pomoćnika načelnika za gospodarstvo, a potom direktora Vitezita. Križanović u to vrijeme odlazi u Beograd i donosi dokument da je odmaralište u Krvavicama 1/1 Vitezitovo. Brat Franje Rajkovića Anto je prema izvorima Žurnala bio poveznica sa dovođenjem Zvonka Zubaka kao kupca Vitezita. Sam objekat na obali mora i pripadajućih 5 hektara vrijedi mnogo više nego prodajna cijena Vitezita. žurnal.info

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79