Kafa na Baščaršiji dostiže i prestiže cijenu evropskih metropola: Šta mislite je li opravdano?

Sarajevo, grad bogate kulture i historije, čiji šarm i gostoljubivost privlače posjetitelje iz cijelog svijeta, suočava se s neočekivanim trendom: cijene u Starom Gradu, u čuvenoj Baščaršiji, dostigle su nove visine, postavši predmetom žustrih rasprava među građanima i posjetiteljima.

Jedan espresso, sada košta između 3 i 4 KM, što premašuje cijene u nekim kafićima evropskih metropola. A o bosanskom kafi da ne govorimo.

Bosanska kafa košta 3-5 KM, dok dupla bosanska može koštati do 10KM

Nesumnjivo, ovakav skok cijena izaziva pitanja opravdanosti, posebno u svjetlu očekivane snažne turističke sezone.

Zar je postalo normalno da cijene u srcu našeg grada pariraju onima u Milanu ili Beču?

I dok turizam predstavlja ključnu ekonomsku granu, ne može se zanemariti efekat koji ove cijene imaju na domaće stanovništvo, koje sa zabrinutošću posmatra svoju kupovnu moć kako nestaje u pari skupocjenog espressa.

Dok su vlasnici kafića i restorana u Baščaršiji brzi da pravdaju visoke cijene povećanim troškovima poslovanja i pripremom za navalu turista, mnogi građani se pitaju gdje je tu njihovo mjesto.

Hoće li sada tradicionalno popodnevno ispijanje kafe postati luksuz dostupan samo odabranima? I kako će ovo uticati na sliku Sarajeva kao grada otvorenog za sve, kada se čini da se vrata zatvaraju pred vlastitim stanovnicima?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79