Kakanjci se prisjećaju slavnog sugrađanina Rudija Čajevca, legendarnog avijatičara

Povodom 110. godišnjice rođenja, Općina Kakanj prisjetila se legendarngog partizanskog avijatičara i narodnog heroja Rudolfa Rudija Čajavca, koji je rođen u ovom bh. mjestu.

Rudolf Rudi Čajavec je partizanski avijatičar koji se, uz Franju Kluza, smatra jednim od pionira partizanskog vazduhoplovstva. Rođen je 1. aprila 1911. godine u Kaknju.

Rudi je završio gimnaziju, nakon koje nastavlja studij i završava pravo. Vojsku je služio u Novom Sadu. Iz vojske je izašao kao vazduhoplovni potporučnik-pilot. Službovao je u raznim ustanovama, a 1939. godine odlazi u Francusku u želji da na Sorboni doktorira pravne nauke. Nakon kapitulacije Francuske vraća se u zemlju i dobija namještenje u Splitu.

U aprilu 1941. godine dolazi u Banju Luku, kao šef Ureda za kolonizaciju. Uspostavlja vezu sa Narodnooslobodilačkim pokretom, pronalazi način i dostavlja municiju, sanitetski materijal i obavještenja na slobodnu teritoriju.

Na banjalučkom aerodromu povezao se sa Franjom Kluzom , pilotom, i aviomehaničerem Milutinom Jazbecom, s kojima priprema prelijetanje na slobodnu teritoriju. To im uspijeva te u maju 1942. godine, avionom “Brege 19” slijeću na aerodrom Urije kod Prijedora, među partizane.

“Tokom prvog borbenog leta 4. jula 1942. godine Rudi Čajavec baca letke iznad Banje Luke i napada aerodrom “Zalužani”. U posljednjem naletu iznad aerodroma Rudi je ranjen usljed dejstva neprijateljske PVO i ne uspijeva da se prebaci na slobodnu teritoriju zbog oštećenja aviona kojim je upravljao. Prinudno slijeće kod sela Kadinjani. Neprijatelj ga opkoljava. Da ime ne padne živ u ruke izvršava samoubistvo”, podsjećaju iz Općine, prenoseći priču iz Muzeja Kaknja.

Navode da je odlikovan Spomenicom 1941., Ordenom narodnog heroja i Ordenom zasluga za narod prvog reda.

Prelet Čajaveca i Kluza je bio nadahnuće za ratni film “Partizanska eskadrila”, koji je snimljen 1979. godine.

Ulica u Kaknju u kojoj je rođen Rudi Čajavec nosi njegovo ime, dok se njegova bista nalazi ispred Muzeja Kaknja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79