Kakav bi bio život u USK-u bez donacija u protekle tri godine?

Od završetka rata, u Bosnu i Hercegovinu stigle su brojne donacije – od obnavljanja i izgradnje škola, preko bespovratnih sredstava do vozila i opreme. Koliko smo, zapravo, izgradili uz pomoć donacija? U Unsko-sanskom kantonu je specifična situacija, jer je ovo područje već četvrtu godinu centar migrantske krize.

Kakav bi bio život građana Unsko-sanskog kantona i uposlenika službi koje imaju zadatak da štite te iste građane da nije bilo donacija u protekle tri godine? Sigurni smo – mnogo teži, jer se zaista radi o velikim sredstvima koje naši budžeti ne bi mogli izdvojiti.

„Bolnica je u zadnje tri godine iskoristila ovu situaciju sa migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu da pokuša sebi naći sponzore i donatore koji bi se uključili u sufinansiranje određenih projekata u Kantonalnoj bolnici“, kazao je Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić.

Ova ustanova u posljednje tri godine primila je donacije medicinske opreme vrijedne milion i 800 hiljada maraka. Vrijednost investicija građevinskih projekata u istom periodu je nešto viša od tri miliona maraka, od kojih su dva i po miliona donirana. A vrijednu opremu i vozila u migrantskoj krizi dobila je i krajiška policija.

„Mi smo dobili 18 vozila za vrijeme ministra Mektića. Kad su u pitanju ostali, nismo imali nikakvih donacija“, kaže ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić (NES).

Zato smo vlastitim sredstvima nabavili duge cijevi prošle, te iz istog izvora gradimo policijsku stanicu u Bužimu ove godine.

Aktivni učesnik u ublažavanju migrantske krize je i Crveni križ Unsko-sanskog kantona, čiji bi rad bez donacija bio nezamisliv.

„Imamo kombi vozilo koje je dala Vlada Unsko-sanskog kantona, imamo dva dustera koja je dala Međunarodna federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca“, navodi Sulejman Kličić, predsjednik Crvenog križa USK-a.

Četvrto vozilo dobili su upravo na dan snimanja ovog priloga, od UNHCR-a.

Istim sistemom kao i prethodne službe, rade i bihaćki vatrogasci. Nešto vlastitih sredstava, poneki projekat i uslovi za rad se poboljšavaju.

„Moram reći da je gradska uprava Grada Bihaća proteklih godina značajnije ulagala određena sredstva i u nabavku vozila i ostale vatrogasne lične i zaštitne opreme“, kaže Mirsad Šehić, komandir Vatrogasne jedinice Bihać

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić (POMAK) najavio je kako će u narednom periodu, u sklopu projekta UNDP-a Smanjenje opasnosti od rizika, nabaviti jedno specijalno vozilo.

Rezultat svih donacija i ulaganje naših sredstava u vidu sufinansiranja projekata rezultat su da smo nakon tri godine za mnoge oblasti bolje opremljeni.

„Kantonalna bolnica sad ima puno puno nove i dobre opreme koja nam omogućuje savremen rad“, dodao je Havić.

Ipak, svi naši sagovornici ističu da se period od posljednje tri godine ne može porediti sa prijašnjim godinama jer se trenutno nalazimo u dvije najveće poslijeratne krize – migrantskoj i epidemiološkoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79