Kakav je karakter osobe koja maltretira životinje

Vrlo su upitne karakteristike ličnosti koja maltretira životinje, a što upućuje na jednu patološku strukturu i takve osobe treba kazniti, govori Omer Ćemalović.

Ana L. iz Bosanske Dubice zgrozila je javnost svojim činom ovih dana,  a koja je namamila hranom mirnog, napuštenog psa, zlatnog retrivera, stavila mu konopac oko vrata, odvukla do obližnje ograde na javnoj površini i objesila ga. Sve to je uradila pred svojom malodobnom kćerkom, a što je snimila kamera na obližnjem objektu. Ona se nažalost ne kaje zbog toga i kaže da bi to ponovo učinila, što je dodatno razbjesnilo javnost,  a neuropsihijatri upozoravaju da takvo ponašanje nije ništa drugo do zabrinjavajuće, sadističko i treba se sankcionisati!

Svirepost, brutalnost, sadistički poriv, karakterišu takvu osobu. Zlatni retriveri su izrazito umiljati, dobroćudni psi. Nikada ne napadaju, posebno su dobri za djecu. Vrlo su upitne karakteristike ličnosti koja maltretira životinje, a što upućuje na jednu patološku strukturu i takve osobe treba kazniti. Posebno se treba zabrinut kada djeca ispoljavaju te oblike ponašanja. A, znamo da su stavljali petarde u usta psima ili da su šutirali mačke, bacali ih u vodu. To su krajnje brutalna ponašanja koja pokazuju da se u strukturalnoj sferi ličnosti te osobe dešavaju vrlo ozbiljne devijacije koje se u dobi odrasle osobe mogu očekivati. To je izvitopereno ponašanje, sklonost ka sadističkim i brutalnim ispadima – upozorava neuropsihijatar Omer Ćemalović.

Kaže da se kompletno društvo deformisalo.

– Za ovu osobu koja je likvidirala psa čuo sam da je medicinska sestra. Nažalost, ima osoba koje su zalutale u zdravstvo. Danas imate svega. Ljudi se ponašaju bahato, to je čista patologija. Mi psihijatri i psiholozi registriramo te promjene – rekao nam je Ćemalović.

Zatražili smo i komentar Udruženja za zaštitu životinja “Aska” iz Bijeljine.

– Kao i većina osoba koje imaju i zrno empatije prema životinjama, a u ovom slučaju i djeci, jer je gospođa sam čin uradila pred maloljetnim djetetom, bili smo šokirani. Sama činjenica da je sve urađeno u prisustvu djeteta, zahtijeva ozbiljan angažmam socijalne službe Bosanske Dubice. Isto tako, u medijima se navodi da je dotična osoba medicinski radnik, slučaj čini jos nevjerovatnijim, jer ipak ona dobija plaću od poreskih obveznika ove zemlje, a po našem mišljenju njoj se treba oduzeti dozvola za rad. Apelujemo ovom prilikom na sva udruženja i pojedince da se slučaj prijavi kako bi osoba bila adekvatno kažnjena – kazali su nam u ovom udruženju za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79