Kako će “Državna šestorka” odgovoriti na neka “nezgodna” pitanja

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, osuđen je na godinu dana uvjetne kazne sa saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom.

“Nakon razmatranja sporazuma o prizanju krivice Općinski sud u Sarajevu proglasio je Efendića krivim zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja. lzrečena mu je uvjetna osuda kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od jedne godine, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo”, kazala je za Klix.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Optuženi se tereti da je kao učesnik u saobraćaju iz nehata prouzrokovao smrt jedne osobe, tako što je 17. marta 2018. godine u popodnevnim satima, vozeći automobil Golf V i krećući se iz pravca naselja Grbavica prema ulici Zagrebačka, dolaskom na raskrsnicu pomenutih ulica, prednjim desnim dijelom svog automobila udario i oborio pješaka inicijala E.S. koji je od zadobijenih povreda preminuo.

Sud je prilikom odmjeravanja kazne uzeo u obzir brojne olakšavajuće okolnosti na strani optuženog, te ga je obavezao na plaćanje troskova postupka.Ujedinjenje opozicije najklasičniji je scenarij rušenja vlasti, a tim putem ide i šest opozicionih stranaka u dva entiteta Bosne i Hercegovine. “Državna šestorka”, kako bi se kolokvijalno mogao nazvati pakt NiP-a, SDP-a, Naše stranke, SDS-a, PDP-a i DNS-a, tek treba da odgovori na svoja ključna egzistencijalna pitanja.

Koliko je ovaj model djelovanja uspješan najbolje se može vidjeti iz rezultata lokalnih izbora i poraza vladajućih načelnika, od sarajevskih općina, preko Bijeljine, pa sve do Banje Luke. Iz tih friških statističkih pokazatelja izvire i oštar stav vladajućih stranaka i njihovih “opinion makera” po medijima i društvenim mrežama.

Opet, i bez oštrog stava političkih protivnika “Državna šestorka” morat će odgovoriti na neka statusna pitanja, na kojima mediji već insisitiraju – Kako zamjerati SDA koaliciju s “negatorima genocida”, a formirati državnu vlast s političkim opcijama koje o tim pitanjima imaju isto ili slično mišljenje.

Elmedin Konaković je na ovo pitanje u intervjuu za portal Klix.ba kazao kako su to teme o kojim se mi sigurno još dugo nećemo dogovoriti, prije svega o karakteru rata.

“Mi znamo šta se dešavalo u ratu, s druge strane politički establišment u RS-u ne misli tako i nije spreman da kaže šta se desilo, a posebno kada je riječ o genocidu. Onaj ko veliča ratnog zločinca koji je pucao u dijete, u ženu, treba sam sa sobom da razgovara u ogledalu, kakav je on čovjek”, kaže on.

Konaković kaže da nije realno da politički partneri iz Federacije BiH kolegama iz RS-a nameću ta pitanja i da radi političkih odnosa neko priznaje genocid.

“Pitanje genocida je pitanje katarze cijelog srpskog naroda ili pojedinaca. Ali ja sam s ove strane kao pripadnik Armije RBiH otišao na Kazane i poklonio se nevino ubijenim civilnim srpskim žrtvama. Isto tako s gnušanjem odbacujem događaje u kojima su bošnjački vojnici pucali na djecu hrvatske nacionalnosti. Mi imamo snage da kažemo takve stvari”, kazao je Konaković.

Jedan od inicijatora saradnje Mladen Ivanić, počasni potpredsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva BiH, kaže kako o kojoj god temi da je riječ, uvijek imaju različite poglede.

“Partije iz Trojke kažu da je bila agresija na BiH. Ja ne mislim tako. Ne tražim ja da oni odustanu od svoga razmišljanja. Ali kako mogu onda oni mene natjerati da mijenjam svoje uvjerenje”, kazao je on.

Kako će se zaista modelirati saradnja ova dva politička bloka te kako će preživjeti one datume kada u fokus javnost dođu godišnjice iz devedesetih, pitanje je za milion dolara, a u njemu je sažeto i mnogo više od same koalicije, ono što Konaković vidi kao katarzu srpskog naroda, a što se može proširiti na društvo u cjelini.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79