Kako će i gdje će Ukrajina organizovati Eurosong 2023. godine?

Nikola Černoticki, predsjednik upravnog odbora radiodifuzne kompanije Ukrajine, izjavio je da će javni servis dati sve od sebe da se Eurosong 2023. održi u Ukrajini, ali da će im trebati pomoć države.

Černoticki se obratio javnosti i medijima na konferenciji za medije u Lavovu koja je održana nakon povratka ukrajinske delegacije iz Torina.

“Želim svima čestitati na ovoj pobjedi. Toliko je sjajno što je Ukrajina po treći put pobijedila na Eurosongu, da se što više pridružujemo europskoj obitelji. Jako sam zahvalan grupi Kalush Orchestra i njihovom frontmenu, Olegu Psiuku, što su dali sve od sebe da se pripreme i nastupe u ovom teškom vremenu. Beskrajno sam zahvalan Oksani Skibinskoj, šefici naše delegacije, koja je također izdržala sva ta opterećenja i organizovala sve da naše predstavljanje na Eurosongu bude na najvišem nivou”, ispričao je tom prilikom.

Također je napomenuo da će nakon uspješnog završetka ovogodišnjeg takmičenja tim odmah početi s pripremama za Eurosong u Ukrajini.

“Dobili smo fantastične pokazatelje gledanosti kako na televiziji tako i na digitalnim platformama, prenosi Radio Promin. Sada se suočavamo s još jednim izazovom – biti domaćin Eurosonga 2023. u Ukrajini. Ako se u drugim zemljama radi o pitanjima infrastrukture i finansiranja, u našoj zemlji svakako imamo i važan sigurnosni faktor. I mogu najaviti da u petak počinjemo konsultacije s Evropskom radiodifuznom unijom o preuzimanju uloge domaćina takmičenja za pjesmu Eurovizije 2023.”, najavio je Černoticki.

Na pitanje novinara o mogućnostima održavanja međunarodnog takmičenja sljedeće godine, istaknuo je da je to pitanje mnogo složenije od obične želje.

“Dajemo sve od sebe, a nadam se da će nas i država podržati da ovdje održimo Eurosong. Nadam se da će se Eurosong održati u mirnoj Ukrajini. No, još jednom kažem da je sigurnosni faktor važan i konačnu odluku će donijeti zajedno s Evropskom radiodifuznom unijom. Bit će to teški pregovori, u to sam već siguran”, ispričao je.

Također, podsjetio je da se i 2017. godine, kada se u Kijevu održavao Eurosong, vodila prilično velika rasprava jer je Ukrajina založila takozvano finansijsko jamstvo od 15 milijuna eura.

“U slučaju da nešto iznenada krene po zlu, takmičenje bi s tim sredstvima održala neka druga država. Stoga je ovo pitanje puno složenije od obične želje. Uvjeren sam da trebamo dati sve od sebe da se Eurosong održi u Ukrajini”, rekao je predsjednik upravnog odbora radiodifuzne kompanije Ukrajine.

S tim se stavom slaže i Oleg Psiuk, frontmen grupe Kalush Orchestra.

“Mnoge su zemlje već prenijele poruku da mogu biti domaćini Eurosonga ako ne uspijemo. Ali nadam se da ćemo ugostiti Eurosong u sretnoj, obnovljenoj i jakoj zemlji”, rekao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79