Kako će izgledati reforme u SDA i ko će politički “nastradati”

U najvećoj stranci koja slovi za bošnjačku, a koja sebe propagira kao bosanskohercegovačku – SDA uveliko traju pripreme za ključne sjednice Predsjedništva, gdje bi trebali biti povučeni određeni rezovi.

Famozne reforme u SDA dugo se najavljuju, a izborni rezultat u Sarajevu pojačao je te alarme. Posljednjih nekoliko sedmica redovno se održavaju kolegiji te stranke gdje se analizira pripremljeni materijal za Predsjedništvo SDA.

Mnogo je “repova” koji se vuku kao neriješena pitanja u toj stranci. Slučajevi, odnosno žalbe i negodovanja Denisa Zvizdića i Semira Efendića još nikada nisu riješeni, a tu je i uvođenje povjereništava u mnoge sredine i generalno reforme na nižim nivoima.

Povjereništva u općinskim organizacijama

Ipak, dosadašnji stavovi predsjednika SDA Bakira Izetbegovića daju naslutiti u kojem smjeru će ići te promjene. Efendić i Zvidić su tražili smjenu Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, s tim da je Zvizdić jasno naglasio da među smijenjenim mora biti i Sebija Izetbegović u toj organizaciji.

Do smjene će doći, ali ne na način kako su to prvobitno tražili i Zvizdić i Efendić. Izetbegović prvo planira uvesti povjereništva u neke općinske organizacije koje su podbacile na prethodnim izborima, ispostavljajući im račun za loš odabir kandidata na listama i slično. Shodno tome nova rukovodstva u nekim općinskim organizacijama će birati i novi kantonalni odbor.

Ipak, postavlja se pitanje da li će u tom famoznom kantonalnom odboru u Sarajevu doći do istinske promjene ili će sve biti stvar forme.

Povjereništvo bi trebalo biti uvedeno na Ilidži, što bi ipak moglo značiti da će Fikret Prevljak biti sklonjen u stranu, a meta je i Stari Grad, odnosno rad Abdulaha Skake koji je žestoko kritikovan unutar SDA.

Koliko će to zadovoljiti zahtjeve Efendića i Zvizdića može se naslutiti, s obzirom na to da se suštinske promjene u toj organizaciji još ne naziru.

Otvaranje za mlade

Jedno od Izetbegovićevih obećanja je i da će se stranka otvarati za mlade. Ipak, ključno pitanje je da li to otvaranje znači prirodni put davanja prilike mladima da se dokažu u stranci u određenim strukturama ili će sve ostati na prezentaciji nekolicine mladih koji odluče pristupiti stranci, nakon čega se pošalje saopćenje medijima.

Izetbegović u Predsjedništvu SDA ima nekoliko osoba koje kritički nastupaju prema dosadašnjim odlukama vrha stranke pa se i u tom segmentu mogu očekivati određene promjene.

Sjednica Predsjedništva SDA trebala bi biti održana do kraja ovog mjeseca prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79