Kako će se bh. ambasadori odnositi prema non paperu: Poznato šta im je poručila Bisera Turković!

Sedmicu dana nakon što se u javnosti pojavila informacija oko non papera, kojeg je slovenački premijer Janez Janša uputio predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, a u kojem se navodno govori o prekrajanju granica na zapadnom Balkanu, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izdala je instrukciju svim diplomatsko konzularnim predstavništvima naše zemlje u svijetu.

– Bosna i Hercegovina je nezavisna, međunarodno priznata i samostalna država, članica Ujedinjenih naroda, Vijeća Evrope, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, država koja je podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao i država partner Sjeverno-atlantskog saveza (NATO). Promoviranje ideja o promjeni granica Bosne i Hercegovine suprotno je demokratskim principima, ljudskim pravima, relevantnim odlukama i stavovima institucija Evropske unije. Dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine predstavlja najgrublje kršenje ne samo Ustava BiH već i njenog međunarodnopravnog statusa i pozicije – navedeno je između ostalog.

U instrukciji se navodi i kako je neophodno je da, u svim kontaktima sa nosiocima vlasti država, kao i sa najvišim zvaničnicima institucija u kojima su akreditovani, a u skladu sa vanjskopolitičkim ciljevima BIH, aktivno nastave raditi na zaštiti i promociji temeljnih ustavnih načela, uvažavanju i poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

– Potrebno je da što rezolutnije iznosite precizne, tačne i vjerodostojne informacije o Bosni i Hercegovini, njenim legitimnim institucijama i procesima. Potrebno je da vlasti države i zvaničnike institucija u kojim ste akreditovani upoznate da svaka zlonamjerna ideja koja ciljano negira kontinuitet Bosne i Hercegovine u njenim međunarodno priznatim granicama ugrožava ogromni napredak postignut u posljednje dvije decenije, uz snažnu međunarodnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih nacija, Evropske unije i brojnih drugih međunarodnih organizacija. Ovakvo djelovanje ujedno ne doprinosi ni regionalnoj saradnji i stabilnosti, ne potpomaže proces pomirenja i atmosferu međudržavnog uvažavanja, gdje su ostvareni krupni pomaci, a naročito je štetno po interese građana BiH u zemlji i svijetu – istaknuto je, između ostalog, u instrukciji.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79