Regija BiH Kako će se potrošiti 20 miliona maraka u modernizaciju Luke Brčko

Kako će se potrošiti 20 miliona maraka u modernizaciju Luke Brčko

Luka Brčko dobila je 20 miliona maraka kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za modernizaciju jedine međunarodne luke u Bosni i Hercegovini na rijeci Savi.

Perica Josić, direktor Luke Brčko u razgovoru za Faktor, pojasnio je na koji će način biti potrošen ovaj kredit. Govorio je i o problemima u poslovanju, ali ni jedan od 60 zaposlenih nije dobio otkaz, zbog smanjenog poslovanja koje je izazvala pandemija koronavirusa.

– Od 20 miliona kredita, šest miliona je nepovratnih sredstava. Revitalizacija Luke Brčko je u toku. Raspisali smo tri tendera. Prvi tender se odnosi na rekonstrukciju platoa Luke i izabran je izvođač radova. Radit će se na odvodnji voda sa platoa u dužini 180 metara. Zadnji put kada se rekonstruisao ovaj plato prošlo je oko 60 godina. Postojeće šine koje koriste teretni vozovi bit će utopljene u asfalt. Sada su izvan asfalta i kamion ne može prići dizalici za teret. Ovaj projekat će koštati 1,8 miliona maraka – kaže Josić.

Nabavka nove dizalice

U Luci Brčko teret se pretovara sa stare dvije dizalice i potrebno je nabaviti nove.

– To je drugi tender i za nabavku nove dizalice i rekonstrukciju jedne stare imamo na raspolaganju šest miliona maraka granta od EBRD-a. Pristigle su dvije ponude i procjenjena vrijednost nove dizalice bila je šest miliona maraka nosivosti 27 tona. Nova dizalica bit će brža, trošit će manje struje i prema jednoj ponudi koju smo dobili koštat će četiri i po miliona maraka. Dvije dizalice s kojima radimo imaju nosivost po pet tona svaka. Jedna od ove dvije dizalice koja je u lošijem stanju ćemo rashodovati. Ostavit ćemo je za dijelove dizalice koju ćemo popraviti. Što se ne bude moglo iskoristiti prodat ćemo u staro željezo. Tako će nam ostati 1,5 miliona maraka viška, pa ćemo pokušati u dogovoru sa Evropskom bankom da ovaj novac iskoristimo za nabavku dotanih priključaka ili nabavku rezervnih dijelova za novu dizalicu – pojašnjava direktor Luke Brčko.

Treći tender se odnosi na rekonstrukciju željezničke pruge od stanice Brčko Novo do Luke sa izgradnjom pristupne ceste.

– Procjenjena vrijednost ovog tendera je 12 miliona maraka. Željeznička pruga ulazit će u luku sa dva kraka, što će ubrzati pražnjenje željezničkih vagona. Za ovaj projekat tek prikupljamo ponude i prijave primamo do kraja juna ove godine – kaže Josić.

Otežano poslovanje

Kako nam je rekao Josić, Luka Brčko već godinama posluje u teškim uvjetima, ne samo zbog pandemije koronavirusa.

– Luka ima tri izvora prihoda: pretovar čvrstih i rasutih tereta, drugi izvor je carinski terminal i treći izvor prihoda je zakup otvorenih i zatvorenih skladišnih prostora. Godišnje luka sa ovim poslovima prihoduje dva miliona maraka. Trenutno poslujemo otežano, a razlog je što je prihod sa carinskog terminala opao za 50 posto. To se dogodilo nakon zatvaranja mosta Brčko – Gunja, za teretni promet. Prihod sa carinskog termunala 2017. godine bio je 1,2 miliona maraka. Nakon zatvaranja mosta 2020. godine prihod od carinskog terminala pao je na 620 hiljada maraka. To su problemi na koje nismo mogli utjecati, a i neizvjesno je kada će ovaj most ponovo biti stavljen za odvijanje teretnog saobraćaja. Ima nagovještaja da bi se trebao praviti novi most, ali to bi sigurno trajalo četiri-pet godina i moramo tražiti nove izvore prihoda – kaže Josić.

Kada je riječ o poslovanju u pandemiji koronavirusa, luka je imala određene gubitke, jer su neki od naših komitenata, poput ArcelorMittala iz Zenice, TMD groupa iz Gradačca i Belisara iz Brčkog, smanjili obime svog poslovanja. Zbog toga je smanjen prihod Luke Brčko za 200 hiljada maraka, ističe naš sagovornik.

– Naš dugogodišnji problem je loša plovnost rijeke Save, koja je plovna okvirno 170 dana godišnje. Mi smo otkrili tri kritične tačke koje bi se trebale očistiti u rijeci Savi. Poslije tog čišćenja Sava bi bila plovna najmanje 230 dana. To bi značajno povećalo prihode na pretovaru. S državnog nivoa dosad nismo imali finansijsku, niti pomoć u mehanizaciji ili opremi. Nadam se da će se to popraviti, a za sada imamo samo obećanja – kaže Josić.

Luka Brčko završila je 2020. poslovnu godinu sa dobiti od 156 hiljada maraka. U ovoj godini cilj je da se ostvare prihodi kao i proteklih godina oko dva miliona maraka. Revitalizacija Luke trajat će, kako kaže Josić, najmanje dvije godine. Nakon toga direktor se nada uspješnom poslovanju i potrebom da se poveća broj radnika piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM