Kako da zaštitite svog ljubimca tokom praznika?

Ovo je vrijeme kada se i najčešće gube kućni ljubimci, jer od pretrpljenog straha umiju insitinktivno da pobjegnu.

Doček Nove Godine i proslave raznih veselja asocijacija je za vatromet i petarde, a veliki broj vlasnika se boji kako će njihovi ljubimci podnijeti ove intenzivne zvuke.

Ovo je vrijeme kada se i najčešće gube kućni ljubimci, jer od pretrpljenog straha umiju insitinktivno da pobjegnu.

Mnoge životinje se plaše buke i glasnih zvukova poput praska petardi, pa je zato potrebno obratiti posebnu pažnju na ljubimce u periodu novogodišnjeg veselja. Sljedećih nekoliko savjeta, pomoći će vam da osigurate bezbjednost svom ljubimcu.

PSI

– Nemojte ostavljati psa samog napolju bez nadzora, čak i ako je dvorište dobro ograđeno, a pas vezan. Životinja se može uspaničiti, pokidati lanac i pobjeći, ili se može povrijediti ili ugušiti ukoliko se upetlja u lanac, prenosi Prva.rs

– Obezbjedite svom ljubimcu šetnju i rekreaciju tokom dana. Izbjegavajte da ga puštate sa povoca, naročito ukoliko pada snijeg ili u večernjim časovima.

– Nemojte šetati psa u vrijeme kada napolju čujete petarde ili zvuk vatrometa. Mnogi psi se jako uplaše ovih zvukova, i u panici se mogu otrgnuti sa povoca, pobjeći i izgubiti se. Ovo je najčešći način gubljenja ljubimca u vrijeme novogodišnjih praznika.

– Zatvorite sve prozore i navucite zavjese, a u periodu kada se čuju petarde i vatromet, pojačajte muziku ili uključite TV, kako bi se manje čuli zvukovi koji dopiru spolja.

– Dozvolite vašem psu da potraži zaklon ispod kreveta ili u uglu sobe ukoliko to želi.

– Ukoliko je vaš pas posebno sklon stresu usljed buke koju izazivaju petarde i vatromet, porazgovarajte sa veterinarom o mogućnostima sedacije. Sedativ bi trebalo dati pre nego što počne buka od petardi u novogodišnjoj noći, kako bi na vrijeme počeo da djeluje. Nikada nemojte ljubimcu davati sedative (kao ni bilo koje druge lijekove) na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa veterinarom!

– Mikročipujte svog psa i obavezno mu zakačite identifikacioni privezak na ogrlicu, kako biste osigurali njegov povratak kući ukoliko slučajno pobjegne i izgubi se.

– Nemojte voditi ljubimca na gradske dočeke Nove Godine. Velika gužva i bučni spektakli bacanja petardi i puštanja vatrometa mu nikako neće prijati.

– Ukoliko planirate da Novu Godinu dočekate van kuće, ostavite ljubimca u dijelu kuće u kome je bezbjedan, zatvorite sve prozore, navucite zavjese i ostavite TV ili radio uključen, kako bi se spoljna buka što manje čula. Kada su uplašene, neke životinje mogu postati destruktivne, pa je zato najbolje da uklonite sve predmete koje pas može oboriti ili uništiti. Razmislite o smještanju ljubimca u pansion ili mu na neki drugi način obezbjedite brigu dok ste odsutni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79