Kako do zdravijeg voznog parka u BiH?

Hoće li Bosna i Hercegovina smanjiti carine na nove automobile i ukinuti ih na električne automobile, o tome će odlučiti Vijeće ministara na jednoj od narednih sjednica. Inicijativa je potekla od privrednih komora FBiH i RS, a u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i udruženjima distributera auta, sačinjena je studija u kojoj su pobrojani pozitivni efekti donošenja ovakve odluke, od smanjenja zagađenja zraka do smanjenja auto otpada.

Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, smanji sa dosadašnjih 15 posto na pet posto, a da se sa pet posto na nula posto smanji carinska stopa na automobile na električni pogon.

Lazo Šinik iz Privredne komore RS kaže kako bi efekti ovakve odluke bili višestruki, od smanjenja zagađenja zraka, do otvaranja mogućnosti pokretanja autoindustrije u Bosni i Hercegovini:

“U ovoj inicijativi se gotovo u potpunosti postižu efekti koji neće dovesti u teži položaj čak ni izvore prihoda, da ne govorim o tome koliko je važno vezano za životnu sredinu, s obzirom na smanjenje emisija, zagađenja vazduha i na to da je potrebno promovisati i na drugi način poticati automobile koji imaju potrošnju na obnovljive izvore energije, na za životnu sredinu prihvatljive energente, i da se u svakom slučaju može očekivati da ćemo imati zdraviju životnu sredinu kada u potpunosti zaživi ovakva odluka.”

Mirsad Jašarspahić iz Privredne komore FBiH kaže kako je ovo prilika i za bh. privredu da uhvati korak sa razvijenijim zemljama koje su davno uvele ovakve olakšice:

“Mi smo kroz istraživanje tržišta kroz naše udruženje došli do zaključka da Bosna i Hercegovina zaostaje u toj legislativi carinskih stopa kada je u pitanju uvoz elektroautomobila i automobila na hibridni pogon. Zbog toga je bilo neophodno da uputimo inicijativu prema resornom ministarstvu.”

Smanjenjem odnosno ukidanjem carina na navedene automobile državni budžet se ne bi umanjio, naprotiv, bili bi ostvareni pozitivni efekti, smatra predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

“Oko trideset proizvođača auto dijelova u prošloj godini ostvarilo je prihod od 800 miliona KM na izvozu tih dijelova koji se ugrađuju u te automobile, a onda prilikom uvoza tih istih automobila plaćamo carinu. Dakle, ovo bi mogao biti put da jednog dana dođemo u poziciju da možda neka od svjetskih kompanija preseli dio proizvodnje ovih automobila u Bosnu i Hercegovinu. Siguran sam da će Savjet ministara imati razumijevanje, pošto će prihodi na nove automobile, plus PDV, biti mnogo veći nego što će biti gubitak uvozom polovnih automobila koji su niske vrijednosti, tako da taj najveći problem za donošenje te odluke praktično ne postoji”, kaže Vasić.

Oznaka Euronorm 6 na ovom automobilu znači da je emisija štetnih čestica u njegovom izduvnom gasu prihvatljivija za životnu sredinu od, na primjer, Euronorma 5 ili 3.
Oznaka Euronorm 6 na ovom automobilu znači da je emisija štetnih čestica u njegovom izduvnom gasu prihvatljivija za životnu sredinu od, na primjer, Euronorma 5 ili 3.

Haris Muratović iz Udruženja zastupnika automobila u Federaciji BiH podsjeća da automobilska industrija u svijetu doživljava revoluciju te da su zemlje EU već odavno uvele ekološki standard koji automobili moraju ispunjavati kako bi se nivo smanjenja štetnih gasova sveo na minimum. On napominje i da sve više zemalja povećava broj električnih automobila:

“Mi u ovo doba godine samo pričamo koji su uzročnici zagađenja, uvijek imenujemo te uzročnike, međutim, ovog puta imamo konkretnu odluku, imamo konkretnu stimulativnu mjeru za električne i ostale eko automobile, što samo po sebi govori da i Bosna i Hercegovina na neki način želi da prati trendove, i regije, a i na svjetskom nivou. Automobilska industrija doživljava jednu veliku revoluciju – preko tri miliona električnih automobila je registrovano širom svijeta. U Bosni i Hercegovini, nažalost, samo dvadeset, prenosi SlobodnaEvropa.

Imamo i neku infrastrukturu od nekih dvadeset električnih punionica. Želim također najaviti da proizvođači automobila u tekućoj i u narednoj godini planiraju lansirati preko pedeset novih modela s električnim pogonom i isto tako da najavim da od sljedeće godine možemo očekivati značajno nižu cijenu električnih automobila u komercijalne svrhe – kretaće se 45.000-60.000 KM. Naravno da ovaj poticaj ima veliki značaj za sve nas. Ti automobili, također, prilikom eksploatacije i vožnje troše deset puta manje budžeta – na sto kilometara ti automobili potroše marku i po električne energije, što je znatna ušteda. I troškovi održavanja tih automobila su niži. Šta drugo reći nego iskazati zadovoljstvo ovom odlukom.”

Benefiti donošenja ovakve odluke su višestruki, a najbitniji je smanjenje zagađenja zraka. Anes Podić iz Eko akcije:

“Naši gradovi su zatrpani automobilima. Automobili su itekako krupan problem kad je zagađenje zraka u pitanju. Ova odluka definitivno jeste pozitivan korak u ukupnom obimu problema da se naš zrak očisti.”

Podsjećamo, BiH je na prvom mjestu u Evropi po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih zagađenjem zraka, a procjenjuje sa da 30 posto zagađenja dolazi iz izduvnih gasova automobila.

 

 

Dok većina ljudi, a posebno mladih, nastoji napustiti BiH, on se vratio iz bijelog svijeta u rodnu Srebrenicu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments