Kako funkcionišu novi radari na bh. cestama: Snimak se ne može izbrisati niti se na njega može uticati

Ono što je zanimljivo je da BiH ima neke od najboljih radara na ovim prostorima

Radari u BiH tema su brojnih rasprava u posljednje vrijeme. Jedni smatraju da ih je previše i da usporavaju promet, drugi smatraju da ih je dovoljno i da su “umirili” vozače, trećima služe za izbijanje novca iz džepa, po mišljenju četvrtih smanjuju broj nesreća…

Uglavnom nitko nije ravnodušan i, kakvo god imali mišljenje o njima, oni su realnost bh. prometnica i potrebni su za stvaranje prometne kulture, piše Večernji list BiH.

Novi sustav 

Međutim, ono što je zanimljivo je da BiH ima neke od najboljih radara na ovim prostorima.

– Ne treba to gledati kao nešto iznenađujuće. Pogledajte gdje je BiH po crnoj statistici. Gora od nas je tek Bugarska prema nekim europskim statistikama, međutim ne bi me iznenadilo da smo i nju prestigli po broju stradalih na cestama. Ne kažem da treba kažnjavati zbog 50 ili 60 na sat, ali treba kažnjavati svakog tko svojom vožnjom ugrožava druge, a radari dobro dođu da takva vožnja ne prođe nezamijećeno – govori za Večernji list policijski izvor.

Na području RS-a nalazi se radarski sustav Dual. On će od danas do 6. veljače ponovno biti na prometnicama, i to u Banjoj Luci gdje će pratiti vozače.

– Ovaj sustav podrazumijeva evidentiranje brzine bez nazočnosti policijskih službenika i bez zaustavljanja vozača. Navedeni radarski sustav evidentira brzinu na obama prometnim trakovima, kako u dnevnim tako i u noćnim uvjetima prometa. Uređaj istodobno detektira više vozila u prekršaju i omogućuje kontrolu različitih ograničenja za različite kategorije vozila.

Također, uređaj posjeduje memoriju da ne može na mjestu događaja izbrisati snimku niti policijski službenik na nju može utjecati.

 

Otklanja smetnje 

– Dual radar tehnologija omogućuje funkcioniranje sustava na mjestima gdje tradicionalni radarski sustavi nisu mogli, na način da eliminira uobičajene probleme radara kao što su fantomski signali, refleksije i druge probleme povezane sa smetnjama. Tehnologija se zasniva na primjeni dvaju dopler radara. Prvi radar precizno detektira brzinu vozila, dok drugi određuje točnu poziciju vozila. Na taj način precizno se određuje brzina, prometni trak kojim se vozilo kreće i pozicija snimljenog vozila. Uz sustav dolazi industrijska fotokamera visoke rezolucije 11 megapixela ili više. U kombinaciji s klasičnim ili IC blicem, osigurava Redflex dual radar sustavu snimanje fotografija savršene kvalitete – stoji u opisu jednog od najsuvremenijih radara koji se trenutačno nalazi u Banjoj Luci.

 

(Večernji/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments