Kako izgleda borba s koronom u Tuzli: Igra gluhih telefona lomi se na zdravlju građana

Pandemija koronavirusa u Tuzlanskom kantonu počela je pokazivati trome procedure u borbi, loš odgovor inspekcije, neozbiljnost primarne zdravstvene zaštite i međustranačka prepucavanja, a igra gluhih telefona lomi se preko zdravlja građana.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Proteklih dana u žiži javnosti našle su se informacije da građani Tuzlanskog kantona za koji se sumnja da su zaraženi koronavirusom u domovima zdravlja svoj uzorak brisa ne mogu dati jer je nestalo medija za uzimanje uzoraka.

Za nabavku materijala koji se sastoji od transportnog medija i brisa bili su zaduženi domovi zdravlja, tvrde resornog kantonalnog ministarstva, iz kojeg navode da je Kantonalna vlada, između ostalog za to izdvojila 1.300.000 konvertibilnih maraka. Navode i da domovi zdravlja do danas sredstva nisu opravdala.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba

Dok su ovo oštro negirali iz domova zdravlja, naglasivši da su za taj novac mogli kupiti samo zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju, iz Ministarstva zdravstva TK predočili su dokument kojim su pobili njihovu reakciju.

Inače, dosadašnje briseve i transportne medije domovi zdravlja su dobijali iz donacija koje su stigle u Tuzlanski kanton, a s obzirom na to da ih je nestalo, nove količine materijala u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nisu kupili.

Dok građani čekaju na uzimanje brisa, stranke se prepucavaju

Cijela frka koja je nastala u proteklim danima, a osjetili su je građani na svojim leđima jer su vraćeni iz COVID ambulanti, dobila je i svoje političke dimenzije u vidu međustranačkih prepucavanja putem saopćenja za javnost.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK smatraju malicioznim i društveno neodgovornim korištenje epidemiološke situacije u dnevno-političke svrhe, naglasivši da će zasigurno doći vrijeme u kojem će se potegnuti pitanje moralne, krivične, ljudske i svake druge odgovornosti svih uključenih u pružanje zdravstvenih usluga stanovništvu.

“Od početka pandemije do danas mi smo uradili više od 50.000 testova na koronavirus i nije tačno da ih nemamo. Testiranja se rade u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, a institucije Vlade TK su dosad iz različitih izvora osigurale potreban materijal, opremu, testove i finansijska sredstva koja su raspoređena svim javnim zdravstvenim ustanovama u kantonu bez obzira na njihovog osnivača”, kaže Dajana Čolić, ministrica zdravstva i predsjednica Kriznog štaba TK.

Ona navodi da su pored toga javne zdravstvene ustanove morale i trebala samoinicijativno nabaviti ono što im je potrebno za pružanje zdravstvenih usluga koje su u njihovoj nadležnosti, samostalno, ali i u saradnji sa osnivačima, odnosno općinama i gradovima.

“Do posljednjih nekoliko dana u našem kantonu nije bilo uplitanja politike i o svemu se isključivo pitala struka koja je vodila priču. Onoga trenutka kada se politika počne petljati u rad struke obećavam da ću kao ministrica zdravstva i predsjednica Kriznog štaba dati ostavku na ovu poziciju. U takvim uslovima ne želim raditi niti dovoditi druge članove kriznog štaba u takvu situaciju”, dodaje ona.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli navode da je od marta do danas ukupno obrađeno, odnosno testirano 52.272 uzoraka, naglasivši da su se u proteklim mjesecima na razne načine snalazili za dobijanje novih količina testova koji se koriste za utvrđivanje SARS-CoV-2 statusa.

“Nadležni domovi zdravlja zaduženi su za uzimanje briseva pacijenata i za to im treba epruveta, štapić i vata, a do danas su nama slali uzorke na analizu i za njih su izdati nalazi. Što se tiče cjelokupne situacije u UKC-u imamo dovoljno medija za uzimanje briseva, PCR testova i antigenskih testova koji nam omogućavaju brzo dobijanje rezultata. Naša laboratorija radi 24 sata, a šef Zavoda za mikrobiologiju Nijaz Tihić ne ide kući te svakog mjeseca ima višak 340 radnih sati”, kaže direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović.

Sin Vahida Jusufovića, kojeg je policija privodila prošle godine, počinje raditi na UKC Tuzla?

Nadležni navode da se građani ne trebaju osjećati zabrinutim, zbog činjenice da je resorno kantonalno ministarstvo u proteklim danima obezbijedilo dvije hiljade briseva koji su raspoređeni domovima zdravlja.

“Ukoliko domovi zdravlja ne uspiju nabaviti briseve, građani će se moći testirati u Univerzitetskom kliničkom centru. Tu će biti malo više transporta i putovanja, ali građani će biti sigurni. Svi naši kapaciteti su na raspolaganju”, naveo je Jusufović.

Inspekcija bez nadležnog inspektora

A osim neadekvatnog odgovora na nivou primarne zdravstvene zaštite manjkavosti u funkcionisanju sistema primjećeni su i kod inspekcija, posebno u segmentu kršenja higijensko-epidemioloških mjera prilikom održavanja predizbornih skupova. Evidentno je da se sve mjere ne poštuju, posebno u dijelu nepostojanja fizičkog razmaka između osoba, broja dozvoljenih ljudi te nekorištenju maske, ali ih za to nema ko kazniti.

Naime, zbog sve evidentnijeg kršenja epidemioloških mjera za vrijeme predizbornih skupova političkim strankama je naređeno da najkasnije 24 sata prije održavanja skupa o tome obavijeste organe javnog reda i mira, odnosno policiju, a inspekciji represivnije djelovanje. Međutim, inspekcije prema informacijama Ministarstva zdravstva TK nisu u mogućnosti to ispoštovati.

“Prema informacijama koje smo dobili iz inspekcije, osoba koja vrši funkciju sanitarnog kantonalnog inspektora nalazi se u izolaciji i bez nje ne mogu raditi. Sada čekamo da li će reagovati. Po meni to su problemi koji su za potezanje krivične odgovornosti jer se radi o ugrožavanju zdravlja i sigurnosti građana”, navela je Čolić.

Inače, interventna sredstva u vidu tekuće rezerve iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK dva puta su dosad korištena za intervencije u sprečavanju širenja koronavirusa. Prve tranše su povučene polovinom aprila kada se iznos od 1.300.000 KM usmjerio za prevenciju i suzbijanje širenja virusa prema kriterijima koje je utvrdio Krizni štab.

“Najniži iznos je otišao prema domovima zdravlja u Kladnju, Sapni i Teočaku od po 20.000 KM, 17.000 KM je dobio Zavod za javno zdravstvo TK, dok je najviše pripalo Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli 37.000 KM. Kako se higijensko-epidemiološka situacija pogoršavala, prije nekoliko dana Zavod zdravstvenog osiguranja TK ponovo je intervenisao sa sredstvima u iznosu od 500.000 KM i taj novac je usmjeren UKC-u za nabavljanje PCR testova”, izjavio je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Denis Husić.

Pored spomenutog novca, ovaj zavod je, prema Husićevim riječima, na područje oblasti hgijensko-epidemiološke službe za primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno prema svim domovima zdravlja u kantonu usmjerio još i 1.642.941 marku, dok je UKC-u dodijelio 1.839.082 KM te Zavodu za javno zdravstvo TK 2.217.459 maraka.

U Tuzlanskom kantonu trenutno se nalazi aktivnih 1.580 slučajeva pozitivnih na koronavirus. U bolnici je 111 pacijenata, od kojih je šest na respiratoru prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79