Kako izgleda pravda u BiH: Jedna država, a četiri pravna sistema

Nemamo vrhovni sud koji bi potpomagao ujednačavanje sudske prakse, jedan je od zaključaka 5. konferencije Pravosudnog foruma BiH

Peta godišnja konferencija Pravosudnog foruma za Bosnu i Hercegovinu u Mostaru okupila je predstavnike Ustavnog suda BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i redovnih sudova kako bi razgovarali o harmonizaciji sudske prakse u našoj državi. Tema o kojoj se raspravljalo tiče se članaka 3. i 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, odnosno prava na privatni i porodični život, te prava osoba da ne budu podvrgnute mučenju ili nečovječnom, ponižavajućem postupanju.

Odnos prema migrantima

– Ovi se članci dotiču mjera koje pokreće pandemija Covid-19 i zadiranja u ljudska prava sa tog aspekta. Članak tri je posljednjih godina nekako posebno u fokusu, zbog velikih migracija, pa se tu pojavljuju različita ponašanja prema migrantima i tako dalje, koja mogu zadirati u prava garantirana Ustavom i Evropskom konvencijom. Komitet UN-a, koji je nadgledao zavode za izvršavanje kazne zatvora u BiH, konstatirao je da ni ovdje nisu ispoštovani svi standardi koje traže Ustav i Evropska konvencija, ističe predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić.

Neophodno je da svi sudovi imaju pristup pravnim stajalištima koja će slijediti i primjenjivati prilikom donošenja odluka

Ujednačena sudska praksa osigurava jednakost građana pred zakonom, pravnu sigurnost, viši nivo zaštite ljudskih prava, čime se ostvaruje princip vladavine prava, a čemu teži svaka demokratska država. Tadić napominje kako je neophodno da svi sudovi imaju pristup pravnim stajalištima koja će slijediti i primjenjivati prilikom donošenja svojih odluka.

– Imamo četiri pravna sistema i jedini kojem se mogu svi obratiti je Ustavni sud, ali svi predmeti ne stignu do Ustavnog suda. Zbog toga smo, kroz ove publikacije koje smo uradili sa AIR centrom, dali našu praksu, praksu redovnih sudova i Evropskog suda za ljudska prava, a sve s ciljem harmonizacije suda i podizanja stupnja zaštite ljudskih prava, ističe Tadić.

  Muamera Rapić hitno treba našu pomoć

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija naglašava kako je problem u našoj državi što ne postoji vrhovni sud koji bi potpomagao ujednačavanju sudske prakse.

– Mi iz BiH u ovom dijelu, kada je u pitanju ujednačavanje sudske prakse, imamo problem jer ne postoji vrhovni sud BiH koji bi u biti obavljao tu funkciju. Reći ću da je kod takvog stanja, na koje ne možemo utjecati, VSTV preuzeo inicijativu i napravio saradnju između vrhovnih sudova Federacije BiH i Republike Srpske, te organizovao panele ujednačavanja sudske prakse. Dakle, VSTV u saradnji sa dva najviša suda u državi preuzima ulogu vrhovnog suda BiH, pojasnio je Lagumdžija.

Britanski ambasador Matt Field iskazao je podršku održavanju ovakvih foruma, jer se njima pokazuje koliko je rad pravosuđa bitan institucijama i građanima.
Bolje upravljanje

– Mi imamo partnere u pravosudnom sistemu i tome smo posvećeni. Nismo zadovoljni njihovim radom, ali sam vidio volju da možemo apsolutno napredovati, zaključio je Field komentar o radu pravosuđa u BiH.

Tokom drugog dana konferencije učesnici će dobiti uvid u bazu sudske prakse, koja sadrži više od 2.000 sentenci (pravnih stajališta) sa pratećim odlukama najviših sudova u BiH. Baza će omogućiti transparentnije, efikasnije i efektivnije upravljanje predmetima koji su značajni za sudsku praksu u BiH, te je namijenjena sudijama, ali će biti dostupna cijeloj pravosudnoj zajednici i građanima BiH piše Oslobođenje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79