Kako je banda pomoću plina raznijela bankomate i odnijela pola miliona maraka

Nakon što se Rahman Begluk (32) prvooptuženi u slučaju poznatom kao „Orka“, odnosno za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama, nagodio s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina, jučer je saslušanjem svjedoka nastavljen glavni pretres protiv Joze Markića (36), Alena Begluka (35) i Enisa Mandala (35).

Optužnicom je bilo obuhvaćeno 12 osoba, a osam njih se nagodilo s Tužilaštvom HNK. Svi oni se terete da su od 2014. godine do septembra 2019. godine počinili više od 20 razbojništva i teških krađa.

Među njima je i razbojništvo benzinske pumpe „Ina“ na Bijači, počinjeno u maju 2019. godine, o čemu je jučer svjedočio Marin Šimunović. On je u to vrijeme bio uposlenik pumpe, koji je pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda u Mostaru kojim predsjedava Elis Sultanić govorio o okolnostima tog događaja. Svjedok je naveo da je tada pretprio strašni šok i da, praktično, od tada ne radi te da još posjećuje psihijatra, piše Avaz.

Također, Tužilaštvo je pozvalo Semira Abazu koji je potvrdio da je telefonski komunicirao s Alenom Beglukom u periodu kada su vođeni presretnuti razgovori.

Među svjedocima je bio i Azmir Omerović vodeći specijalista za fizičko-tehničku zaštitu at UniCredit banke, koji je opisivao način pljačke bankomata ove banke u krugu tržnih centara „Robot“ i „Bingo“ na Bišću Polju u Mostaru, Hadžićima i Kupresu.

„Modus operandi“ je , kazao je, u svim slučajevima bio isti, odnosno, korištenjem plina i to na prilično stručan način. U dva slučaja su, kazao je, imali sreću, budući da je hard disk ostao neoštećen te su na licu mjesta mogli vidjeti videozapis. U ova četiri slučaja optužena ekipa je otuđila skoro pola miliona maraka.

On je potvrdio da su nakon hapšenja ove ekipe imali samo jedan slučaj raznošenja bankomata u Fejićevoj ulici u Mostaru i to neuspio, upotrebom dinamita, a ne plinskom metodom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79