Kako je BIA spremila klopku Belivuku: Hajde da pomognemo bratu Velji da se ne muči

Srbijanska policija i BIA dugo su planirale hapšenje grupe Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, a u okviru akcije služba je namjerno plasirala lažnu informaciju da će se privođenje odigrati 5. februara, piše „Kurir“.

To je preko Belivukovog insajdera iz službe stiglo do njega.

BIA i policija su međutim akciju pripremale za dan ranije (4. februar) kada je Belivuk vjerujući svojoj “krtici” počeo da radi na uništavanju dokaza. Policija ga je na ovaj način pretekla i uhapsila dok je vozio Smart koji je namjeravao da uništi.

Polako se odmotava klupko zaposlenih u državnim institucijama osumnjičenih da su bili saradnici Belivukovog klana. Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole priveli su dva policajca zbog pomaganja Belivukovoj grupi nakon hapšenja. Privedeni su B. V. i P. L. za koga mediji navode da je bivši načelnik Odjeljenja za suzbijanje organizovanog krijumčarenja droge koji je sa tog mjesta smjenjen prije mjesec.

Njih dvojica su otkriveni tako što su ih snimili prislušni uređaji koje je BIA ranije postavila u stanu Belivuka.

Policajci su u okviru istrage 4. februara poslati da izvrše pretres Belivukovog stana što nisu uradili, jer nisu željeli da prijave dokaze. U trenucima kad su bili u stanu snimljeni su kako razgovaraju, a jedan od njih je navodno rekao:

– Hajde da pomognemo bratu Velji, da se više ne muči.

Pretpostavlja se da su oni potom svjesno i voljno površno pretresli stan kako ne bi otkrili predmete krivičnog djela. Naknadnim pretresom policija je pronašla pištolj, a policajci se terete i da nisu oduzeli novac koji je otkriven u stanu prilikom njihovog pretresa, iako je bio predmet krivičnog djela i naveden u naredbi o pretresanju.

Također, prema saznanjima „Politike“, dvojica privedenih pripadnika MUP-a nisu jedini iz policije koji su pomagali Belivukovom klanu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79