Kako je biti HDZ-ov član: Zelenika i dalje uživa plate i naknade iz NTF-a, BiHAMK-a i Komisije, ne mareći za zakon

Zakon o Komisiji za vrijednosne papire FBiH kaže da njen član nije onaj ko uživa članstvo u raznim odborima

Oslobođenje je u više navrata pisalo o tome kako je član Komisije za vrijednosne papire FBiH Romeo Zelenika u prijavi na konkurs za ovo mjesto pod punom krivičnom odgovornošću izjavio kako nema nikakvih drugih angažmana i primanja, a imao je i ima ih i danas u Nadzornom odboru Naftnih terminala Federacije i Upravnom odboru BiHAMK-a.

Zbog ovoga je jedno advokatsko društvo podnijelo krivičnu prijavu protiv Zelenike još prošle godine. Iako je dokazni postupak relativno lagan, jer samo treba provjeriti ili u ovim institucijama ili u poreznim upravama da li se na Zelenikine račune isplaćuju naknade ili ne, reakcija Tužilaštva KS-a prema ovoj krivičnoj prijavi još se čeka.

Pravda je spora

Hoće li Zukić ozakoniti Zelenikino bezakonje, vidjet ćemo, ali je vrijeme da Tužilaštvo KS-a konačno pokaže da nema onih koji su iznad zakona

Iz takvih razloga nam je pravosuđe segment društva u koji građani imaju najmanje povjerenja i za koji je percepcija korumpiranosti najveća. Međutim, ako je krivična odgovornost Romea Zelenike, kao i posljedice koje iz toga proizlaze u ovom slučaju pojedinačna i samo njegova, činjenica da po svemu sudeći član nadzornih, upravnih odbora i Komisije za vrijednosne papire i nakon imenovanja prima naknade po ovim osnovama pokazuje ne samo njegovu bahatost i nepoštivanje propisa zemlje u kojoj živi i čiju platu prima nego može imati i ima posljedice za sve one na koje se odluke KVP-a FBiH odnose.

Naime, prema informacijama koje imamo, Zelenika i dalje uživa plate i naknade iz NTF-a, BiHAMK-a (u kojem je sklopio i aranžmane sa vučnim službama u Mostaru) i Komisije, ne mareći za Zakon o komisiji za vrijednosne papire FBiH. U članu 6. ovog zakona piše: Predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Komisije ne mogu biti međusobno u braku ili srodstvu u uspravnoj liniji niti u pobočnoj liniji ili po tazbini zaključno s trećim stepenom, biti lica krivično kažnjavana za krivične radnje i postupke nespojive sa dužnošću u Komisiji, biti članovi organa zakonodavne, izvršne ili sudske vlasti, nadzornog ili upravnog odbora preduzeća, banke, društva za upravljanje, investicionog fonda, penzionog fonda, osiguravajućeg društva ili profesionalnog posrednika u prometu vrijednosnih papira, te obavljati bilo koji drugi posao uz naknadu, izuzev naučnih, istraživačkih i predavačkih aktivnosti.

Sumnjamo da u rješenju o naknadi Zeleniki u NTF-u i BiHAMK-u piše da mu se novac isplaćuje radi predavačkih aktivnosti, nego na osnovu članstva u Upravnom i Nadzornom odboru. Po tome ispada da Zelenika nije član Komisije za vrijednosne papire, jer ne može biti oboje istovremeno, a Zakon o Komisiji mu može samo zabraniti članstvo u KVP-u, ali ne u nadzornim i upravnim odborima.

U ovom besramnom nezakonju postavlja se pitanje uloge predsjednika Komisije Adnana Zukića, koji se barem dosad prema samovolji i kriminalu Romea Zelenike postavljao nemušto i pravio neinformisan. Prema istom zakonu o komisiji, u članu 15b, predsjednik Komisije: 1) potpisuje akte Komisije, 2) (brisano), 3) zastupa i predstavlja Komisiju prema drugim institucijama i učesnicima u prometu vrijednosnih papira, 4) saziva sjednice Komisije i predsjedava njihovim radom, 5) odgovoran je za provođenje odluka Komisije, 6) odlučuje o zasnivanju i prestanku radnog odnosa, platama i odgovornosti zaposlenih u Komisiji.
image

Zelenika je predsjednik NO Naftnih terminala FBiH u Pločama

Dakle, Zukić je odgovoran za provođenje odluka Komisije, a time i za zakonitost kod njihovog donošenja. Ako Zelenika nije član, postavlja se pitanje kako učestvuje u donošenju odluka KVP-a? Poslovnikom o radu Komisije predviđeno je da, kao i u drugim institucijama koje na takav način funkcionišu, predsjednik utvrdi kvorum, odnosno broj i sastav onih koji mogu donositi odluke.

Da li u tom smislu toleriše donošenje odluka Zelenike koji nije i ne može biti član Komisije? Ako i dosad nije znao, kao što je tvrdio da ne zna niti da može da zna za Zelenikinu dokumentaciju na konkursu, sada Zukić zna da Zelenika po zakonu nije član KVP-a, da su sve odluke koje su s njim u sastavu donesene zakonski problematične, a po odredbi zakona po kojoj je za provođenje odluka komisije odgovoran predsjednik, za sve buduće odluke snosi ne samo profesionalnu nego i krivičnu odgovornost jer Zeleniki omogućuje produženo krivično djelo.

Pismo zakonodavcu

Kako je mnogima kojih se odluke Komisije tiču puna kapa Zelenike i društva, Oslobođenje saznaje da će uskoro na adrese članova kolegija Predstavničkog doma FBiH, ali i samog Zukića, stići pismo u kojem se traži smjena kompletnog saziva Komisije. Rukovodstvo Doma čine Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke, Edina Gabela iz SBiH i Mladen Bošković iz HDZ-a BiH, stranke koja je Zeleniku delegirala u KVP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79