Kako je biti policajc na biciklu: Piše kazne zbog parkinga. Umalo tučnjava zbog vozila

U sklopu svake ozbiljne policijske agencije nalazi se i policajci na biciklima. Saobraćajni kolapsi, gradske jezgre, brzina dolaska na intervenciju samo su neki od razloga zbog čega i danas na sarajevskim ulicama možete vidjeti policajce na biciklima.

Ekipa „Avaza“ bila je s policajcem na biciklu Policijske stanice Novo Sarajevo. Naš domaćin nam priča da samo u jednoj smjeni pređe i do 40 kilometara. Sezona počinje polovinom maja, a završava krajem avgusta, u zavisnoti od vrmeneskih prilika. Nije lako, kako kaže, pogotovo u ovim vrelim danima.

Mnogo prednosti

– Puno tekućine i poneka pauza u hladovini, tako se borimo – priča nam policajac.

Naš razgovor prekida poziv na motorolu. U Grbavičkoj ulici vozilo je nepropisno parkirano i otežava saobraćaj. Odmah smo se uvjerili u prednosti policajaca na biciklu. Dok smo ispoštovali saobraćajne znakove, semafore te se probili kroz gradsku gužvu, trebalo nam je desetak minuta. Dolazimo, a policajac već piše nalog. Vozač dolazi, ali je zakasnio i uručuje mu se prekršajni nalog.

Niko nije pošteđen, uvjerili smo se iz prve ruke. Tako su kažnjena i vozila s diplomatskim oznakama ispred jedne ambasade.

Nemamo vremena za predah, već stiže dojava da su vozila nepropisno parkirana na Grbavici. Nalozi se izdaju kao na traci. Neki vozači imaju sreće, trče i sklanjaju vozila. Ima i bahatih pa vozila ostavljaju na parking mjestima za invalide.

U susjednoj ulici tri vozila su nepropisno parkirana. Stanar zgrade pohvaljuje rad policije i govori kako zbog vozača „sa strane“ nemaju gdje da se parkiraju ili normalno kreću.
Sočne psovke

Nailazi vlasnik jednog takvog vozila. Umalo nije izbila tučnjava, ali policajac smiruje situaciju.

– Gospodine, to vam ne treba – govori policajac.

Građanin i vozač se udaljavaju, a mi policajca ostavljamo da radi svoj posao…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79