Kako je biti radnik trgovačkog giganta: “Na razgovoru na posao sve bajno, a plata 600 KM”

Redakciji portala Crna-Hronika javio se ogorčeni radnik trgovačkog lanca koji posluje u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Kako tvrdi radnik, na razgovoru za posao je sve bajno i krasno a kada počneš raditi vidiš da to uopšte to nije.

“Na razgovoru na posao ti kažu plata je 1.000KM, radiš 8 sati, jedan dan imaš slobodno. I pomisliš, ok mi je to za početak. A kada počneš raditi shvatiš da radiš 9 sati dnevno a upisuju vam 7 sati rada, da svako malo imaš inventuru zbog koje imaš prekovremene sate koji ti nisu plaćeni, i od plate dobiješ 600 KM na račun, 200 topli koji možeš kod njih potrošiti samo, i ostatak uzme država sebi” – počinje svoju priču ogorčeni radnik koji je bio zaposlen kao trgovac.

“Želio bi podijeliti svoju priču iz iskustva u vezi jedne firme. Naime, radi se o trgovackom lancu na Balkanu. O tome kako radnike iskorištavaju pa na dalje. Počet ću prićati od samog početka.

Kada se prijavljujete za natjecaj kod njih, prilikom razgovora preko telefona, to je fina plata i kolektiv i rad i fino radno vrijeme. Nažalost, ništa od toga nije istina.

Radi se o plati koja je jedva 1.000KM bruto. Tačnije na račun vam legne 600KM + topli obrok od 200KM koji možete iskoristiti samo u njihovim prostorijama tj. u njihovim prodavnicama. Na ove danasnje cijene to je premalo.

Radite po 8-9 sati dnevno, jedan dan sedmicno imate slobodno ( i to je u pitanju, jer kada su neke inventure morate ostajati čak i nakon zatvaranja za dnevnicu od 13.20KM), a upisuju vam 7 sati da ste radili.

Sve praznike radite, odmore, nedjelje…

Kada vam npr istekne rok od nekog artikla, dužni ste to i platiti, ukoliko nemate povrata na to. Cijene drugačije iz dana u dan.

Ovom pričom, želim da poručim mladima da idu iz ove države dok je još vrijeme. Sami su već upućeni u stanje države i da će biti čak i gladnih kako je krenulo. Poslodavac za samo 8h rada, zaradi plate radnicima.

Pazar njihov čak ide i do 20.000KM u samo 8 sati rada tj. u jednoj smjeni, a ne mogu povećati platu. Ma dajte. Nije ovo slučaj samo u ovom trgovačkom lancu, već i u manjim firmama i svemu ostalom. Mislim kada bi svako predstavio svoje mišljenje, da bi se donekle poslodavci i potrudili nekako popraviti stanje u preduzeću. Toliko o tome.” – izjavio je ogorčeni radnik za portal Crna-Hronika.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79