Kako je Bruxelles “spasio” piletinu i jaja iz BIH

Da se nije dogodio ovakav scenarij BiH bi doživjela ogromnu štetu.

Iako je Bosna i Hercegovina do danas trebala provesti testiranja peradi na Newcastle oboljenje i avijarnu influencu te o nalazima obavijestiti Europsku uniju, taj rok je prolongiran jer institucije koje su bile nadležne da za taj posao to nisu odradile.

Naime, kako kažu bh. peradari, EU je izašla u susret BiH, jer da nije prolongirala rok, odobreni bh. izvoznici industrijskih jaja i svježeg pilećeg mesa i prerađevina ostali bi bez teško stečenih dozvola za izvoz u EU, pišu Nezavisne.com.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacijskog odbora peradara/živinara BiH, za Nezavisne ističe da još nije ispunjen uvjet prema Europskoj uniji, odnosno da nisu urađena potrebna testiranja peradi u BiH, koja se provode jednom godišnje.

“Nađeno je neko kompromisno rješenje gdje je produžen rok za dostavu testiranja. Tako je Europa napravila ustupak BiH”, ističe Jabandžić i dodaje da Vijeće ministra BiH trenutno radi na sustavnom rješavanju.

“Testiranje na bolesti je trebao izvršiti Veterinarski fakultet u Sarajevu i Veterinarski institut Republike Srpske ‘Vaso Butozan’, ali budući da to nisu uradili, vjerojatno će se dodijeliti neki novi referentni laboratoriji”, dodaje Jabandžić.

Kako kaže, problem je nastao jer nisu osigurana sredstva koja su trebala biti uplaćena tim institucijama kako bi provele testiranje.

“Ono što je jako bitno jest da imamo informacije da neće doći do obustave izvoza piletine i svježih konzumnih jaja na tržište EU”, kazao je Jabandžić.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice peradara RS-a, koji je ujedno i direktor poduzeća Agreks iz Donjeg Žabara, kazao je za Nezavisne da su dobili potvrdu od nadležnih institucija da neće doći do obustave izvoza industrijskih jaja i pilećeg mesa i prerađevina.

“Upozoravali smo naše vlasti na neophodnost ispunjavanja svih propisanih uvjeta koji su im zadani. Dobili smo potvrdu od nadležnih da će institucije uraditi ono što je od njih zahtijevano i da izvoz u EU neće biti obustavljen”, kazao je Miličić. Prema njegovim riječima, do problema je došlo jer nisu bile precizno definirane nadležnosti i obveze nositelja testiranja.

“Veterinarski ured BiH identificirao je Veterinarski fakultet u Sarajevu i Veterinarski institut Republike Srpske kao institucije certificirane za provođenje testiranja, ali nije dogovorio uvjete pod kojima bi se takvo testiranje provodilo i tu je došlo do zastoja. Rekao bih da je to tipičan primjer bh. organizacije, jer su se obveze prebacivale s jednih na druge”, kazao je Miličić.

Dodaje da su dobili uvjerenje od Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da će iznaći rješenje da peradari u BiH više ne dolaze u ovakve situacije. Kako kaže, da se nije dogodio ovakav scenarij, odnosno da nije je prolongiran rok za potrebna testiranja, BiH bi doživjela ogromnu štetu.

“Prije svega to bi bio fijasko institucija, odnosno da organi vlasti prokockaju teški rad svih naših firmi. Mogla se i izgubiti prilika da naši proizvođači budu prisutni na tržištu EU”, zaključio je Miličić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79