Kako je cifra za medicinsku opremu porasla za dva miliona KM: “Dobro da se iskopalo nešto dodatno”

Veliki dio današnjeg nastavka suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima optuženima u aferi “Respiratori” protekao je u uvođenju u spis materijalnih dokaza koje Tužilaštvo BiH “dugovalo” Sudu BiH. Otkriveno je i kako su rasle cifre budžetskog novca za kupovinu medicinske opreme, bez specifikacije.

Tužilac Mirza Hukeljić Sudskom vijeću prezentirao je obimnu dokumentaciju federalnih institucija iz prošle godine, u vrijeme dok je Vlada, odnosno Federalna uprava civilne zaštite od “Srebrene maline” kupovala sporne respiratore iz Kine, što je predmet optužnice.

Među ostalim, prezentirana je i komunikacija e-mailom među članovima Federalnog štaba civilne zaštite od 1. aprila 2020. o jednoj odluci kojom se Federalnoj upravi civilne zaštite odobrava nabavka medicinske opreme u iznosu od pet miliona.

“Srebrena malina” prethodno odabrana

Nakon što su potvrdili svoju saglasnost, sekretar Štaba Enis Memić dostavio im je opet ovu odluku, s promijenjenim iznosom od sedam miliona KM, koju su također potvrdili.

Zanimljiva je tadašnja opaska Tonče Bavrke, direktora Direkcije robnih rezervi i člana Štaba, koji je uz saglasnost konstatirao da je “dobro da se iskopalo nešto dodatno”.

Odluku o prethodnoj saglasnosti na iznos od sedam miliona Vlada je dala 2. aprila 2020., a potpisao ju je premijer Novalić.

Tužilac Hukeljić, govoreći o ovome primjeru, kazao je da nije navedena specifikacija, a pomenuo je i kako je firma “Srebrena malina” prethodno odabrana za kupovinu respiratora.

Potom je pokušao objasniti da Tužilaštvo dokazuje tvrdnju da je Novalić osmislio plan da se budžetski novac stavi na raspolaganje FUCZ-u, kako bi završio na računima firmi s kojima su ranije dogovoreni poslovi.

Na to je reagirala Novalićeva advokatica Vasvija Vidović, kazavši da tužilac treba iznijeti dokaze, a ne interpretirati ih, te mu je spočitala “da čita dokument SIPA-e”. Na upit sutkinje kojim dokazom potkrjepljuje tvrdnju, tužilac je kazao da je to odluka Vlade.

Zadnja opomena tužiocu

Prigovor na ovu tvrdnju uputila je i Senka Nožica, advokatica Jelke Miličević. Ona je rekla da tužiočeve riječi nisu za ovu fazu postupka, da to može raditi u završnim riječima.

I sudinica Džemila Begović tužitelja Hukeljića upozorila je da se koncentrira na izvođenje dokaza, nakon čega je reagirao i njegov kolega, tužilac Džermin Pašić, koji se usprotivio načinu na koji im se dopušta izvođenje dokaza. Zatražio je i da im se “dopusti ono što dokazuju činjeničnim navodima”, a atmosfera u sudnici potom je postala napetija, te je sutkinja tužiocu izdala zadnje upozorenje i zakazala pauzu. Po povratku u sudnicu, bilo je mnogo mirnije.

Između ostalog, danas su uloženi dokumenti koji svjedoče o promjeni sastava Federalnog štaba civilne zaštite, koji od 25. marta nije više brojao 21 nego devet članova.

Jutarnji razgovor Hodžića i Solaka

Prezentirana je i dokumentacija koja potvrđuje da su Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” i Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a telefonski razgovarali 2. aprila rano ujutro. Tog dana potpisan je ugovor o kupovini 100 respiratora HC VE003. Emina Mehmedović, zaposlenica “Srebrene maline” tog dana skenirani i potpisani ugovor mailom je poslala Hodžiću, što je danas također prezentirano.

U njemu je precizirana cijena od 10, 5 miliona KM, da će respiratori biti isporučeni najkasnije 15. aprila, da se prodavac obavezuje u roku od 10 dana otkloniti eventualne primjedbe i da u suprotnom kupac može raskinuti ugovor…

Podsjetimo, to u konačnici nije ispoštovano, čak nije ni nabavljena ta vrsta respiratora, već sasvim druga.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. juni, kada će Tužilaštvo BiH nastaviti s ulaganjem dokaza.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79