Kako je Dodik jednim spinom navukao Bošnjake da preuzmu njegovu retoriku

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Posljednji “hit” Milorada Dodika i njegovog SNSD-a u vidu mirnog razlaza Bosne i Hercegovine vješt je politički spin kojim je ovaj političar probao napraviti, i djelomično uspio, klasičnu zamjenu teza. Dodik prvi put ne prijeti ratom, nego svoje političke protivnike “navlači na taj tanak led”.

Izetbegović spreman voditi rat, jeste li vi spremni ići u rov?

Standardni politički narativ u našoj zemlji posljednjih bar deceniju i po predstavlja Milorada Dodika kao ratobornog političara koji koristi svaku priliku da zaprijeti odvajanjem “svog” dijela države, pri čemu je čest sadržilac bila prijetnja sukobom. Tim je Dodik, posebno u očima međunarodne zajednice, po pravilu ispadao klasičan negativac te srozavao ionako nizak međunarodni rejtnig svoje političke opcije.

Ipak, kao da je naučio neke, bar osnovne lekcije, ovaj put je ponudio nešto sofisticiranije, time i opasnije – mirni razlaz. Istovremena pojava različitih “non papera” može se okarakterisati kao slučajnost koja mu je išla na ruku, a i ne mora – može biti dio istog paketa.

Dodik je bacio rukavicu, zapravo klasičan spin na koji su nevješto natrčali političari koji se diče probosanskim predznakom. Jer spin po svojoj osnovnoj definiciji nije ništa drugo nego pokušaj kojim se nastoji izmanipulirati javnost i prikazati neke osobe boljim nego što stvarno jesu.

Na mirni razlaz s druge strane su uslijedila posve bezrazložna spominjanja ratog sukoba, koje su ove, prvenstveno Bošnjake, prvi put predstavili u jednom takvom svjetlu. Dodik je onda samo iskoristio priliku i iza nevješto nabačenih naočala pokušao predstaviti lice pacifiste i legaliste, krajnjeg mirotvorca.

Konaković: “Svi moramo biti spremni za najcrnji scenarij”

“Oni se hvale da su odgovorili mogućnošću rata, ali kome je danas do rata. Opcija o mirnom razlazu je jedna od mogućih i o njoj se može razgovarati. Dok ja sjedim ovdje, neću dopustiti da dođe do mogućnosti rata, pa ni za RS, ali ću raditi na tome da dođe do mogućnosti mirnog razlaza”, poentirao je Dodik dokazujući kako je u ovoj igri nepotpisanih dokumenata i političkih mutljavina obično bar korak ispred.

Najgore od svega, vlasti svih nivoa su se radom u pandemiji potrudile da mu budu najbolji argument za sve negativne tvrdnje koje prema državi ima ovaj političar iz Laktaša. Svaka država na ovom svijetu održiva je ponajviše onoliko koliko “dobra” isporučuje vlastitim građanima, a ova naša na tom polju tek treba da naprvi velike korake piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79