Kako je Dodik reagovao na pitanje – zašto u zadnje vrijeme Bošnjake naziva muslimanima?

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu, kazao jer da je danas sastanak članova Predsjedništva sa administratorkom američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanthom Power nije proizveo ništa posebno, osim što predsjedavajući Željko Komšić skoro ništa nije rekao.

Lider SNSD-a je dobio dva pitanja novinarke BH Radio1 da pojasni zbog čega mu smeta utjecaj SAD, a da mu ne smeta utjecaj Turske, te zašto u zadnje vrijeme Bošnjake naziva muslimanima, što je opasni narativ (Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu, op.a.).

“SAD su involvirane u operativne poslove u BiH. Nemaju oni ništa sa unutarnjim procesima. Amerikance niko nije pozvao da se bore protiv korupcije. Erdogan je jedan veliki predsjednik, i on je u političkom životu. Amerika je veoma uključena u pojedinačna rješenja i miješa se u stvari i tamo gdje nije pozvana. Amerika hoće da eliminiše Milorada Dodika i eliminiše njegovu partiju i da dozvoli opoziciji da dođe do pobjede. Amerika jeste velika i nije prijatno biti protiv njih, ali sam ja na stani mog naroda. Zbog toga se moram suprotstaviti i zbog toga sam dobio sankcije”, kazao je Dodik.

Zanimljivo – Dodik na drugo pitanje novinarke BH Radio1, koje je vezano za opasni narativ da Bošnjake naziva muslimanima, nije odgovorio.

Dodik se ušutio, a moderatorica press konferencije je odmah dala riječ drugoj novinarki da postavi pitanje.

Podsjetimo, na konferenciji je, između ostalog, govorio o skandalu da je u prvi mah odbio fotografiranje sa Power i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom na početku susreta u Predsjedništvu BiH, čime se ponovo obrukao, piše Radiosarajevo.

Zašto su službe Predsjedništva BiH pokušale sakriti Dodikovu blamažu na sastanku sa Power?

“Nisam bio obaviješten da je predviđeno fotografiranje”, pravdao se Dodik.

Posjetimo, iz Predsjedništva BiH je novinskim kućama poslan snimak sa događaja, a kamere su zabilježile nekoliko zanimljivih detalja.

Dodik se tek onako pozdravio sa Nelsonom i Power, ali je prilikom slikanja za zajedničku fotografijustavio ruku u džep, okrenuo se i otišao na svoje mjesto.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je zatim pokazao gostima ko je razlog zbog čega neće imati zajedničku fotografiju, nakon čega su svi sjeli za stol i počeli razgovor.

Kako je sve bilo u Predsjedništvu BiH pogledajte na snimku:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79