Kako je Emir Hadžihafizbegović (raz)otkrio kadrovske kombinacije SDA?

Rijetkost je da neko poput Hadžihafizbegovića, ko visoko kotira u stranci, ovako otvoreno prizna da stranka postavlja direktore. Pričom o nestranačkom kandidatu Hadžihafizbegović nije pomogao vlastitoj stranci koja je opterećena raznim aferama, posebno kada je riječ o zapošljavanju

Izvor: Nap.ba | Piše: Ernad Metaj

U BiH je svima poznato da su javni konkursi posebno za pozicije direktora javnih preduzeća i ustanova samo forma. Direktorske pozicije odavno su postale plijen političkih partija, a ovih dana to je u svom otvorenom pismu „građaninu Ahmedu Imamoviću“ javno priznao Emir Hadžihafizbegović, član Predsjedništva SDA.

– Odlukom predsjednika Izetbegovića i svih šest potpredsjednika, jednoglasno kao svoj prijedlog za direktoricu Filmskog centra predlažu Ines Tanović koja, a ovo je za javnost jako bitno, nikada nije bila član niti jedne stranke. Tu je SDA pokazala svoju širinu i nestranačkog kandidata imenovala za direktora Filmskog centra, napisao je Hadžihafizbegović.

Rijetkost je da neko poput Hadžihafizbegovića, ko visoko kotira u stranci, ovako otvoreno prizna da stranka postavlja direktore. Pričom o nestranačkom kandidatu Hadžihafizbegović nije pomogao vlastitoj stranci koja je opterećena raznim aferama, posebno kada je riječ o zapošljavanju. Ispada da je Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost za imenovanje direktora na prijedlog kadrovske komisije SDA.

– Svi znaju da se ministri i premijeri ne pitaju mnogo, već da se odluke donose u stranačkim centralama. Do sada su se pretvarali, ali čini se da je došlo vrijeme kako se to više ne mora raditi, jer odavno kod političara ne postoji obzir prema građanima, smatra Ivana Korajlić, direktorica Transparency internationala.

Za Hadžihafizbegovića mediji su pisali da je jedan od rijetkih u SDA koji mogu završavati stvari bez „svemoćnog Asima“ zbog kojeg je morao odustati od mjesta ministra kulture u Sarajevu. Na to je uticao snimak u kojem ga Asim Sarajlić okarakterisao kao svog dužnika preko kojeg može završiti zaposlenje supruzi čovjeka koji ga je tajno snimio. Iz izjave Hadžihafizbegovića potpuno je jasno da ministrica kulture i sporta koja je iz HDZ-a ispunjava želje koalicionog partnera kojem je u međustranačkim dogovorima pripala određena direktorska pozicija.

– Odavno stranke pozicije u javnom sektoru koriste kao svoj plijen. Prvo između sebe rasporede pozicije, a onda stranka postavlja ljude za koje smatraju da njima najviše odgovaraju. Tu se potpuno gubi transparentnost i svima je jasno da konkursi funkcionišu pro forme, ali je problem što smo se na to navikli, smatra Korajlić.

Čak i oni koji javno osuđuju nepotizam kada dođu u priliku posegnu za istim ili sličnim mehanizmima. Pokazalo je to ponašanje predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića koji je Amaru Dovadžiji nakon izgubljene utrke za načelničku poziciju bio namijenio utješnu funkciju direktora Sarajevo – šuma. Nije se proslavila ni nova vlast u Tuzlanskom kantonu koja je nedavno smijenila sve direktore škola.

– To je možda i najporažavajuće, jer pod utjecaj politike stavljaju i sektor koji nikako ne bi smio biti tako tretiran. Stranački direktor za sobom vuče nova netransparentna zapošljavanja i na kraju ispaštaju jedino djeca jer ne dobiju adekvatno obrazovanje, istakla je Korajlić.

Ima to i dugoročne posljedice. Djecu je sve teže motivisati da uče, jer su shvatili da stepen i kvalitet obrazovanja nisu presudni za karijeru, posebno u javnom sektoru. Vrijednije od bilo koje diplome je biti član stranke i slušati predsjednike i potpredsjednike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79