Kako je haker iz Tešnja lukavom metodom ispraznio bankovne račune žrtava

Nakon hapšenja Muharema Ustalića (23) hakera iz Tešnja, istražitelji za cyber kriminal Federalne uprave policije nastavili su istragu u ovom izuzetno kompliciranom predmetu.

Naime, kako nam je otkrio izvor blizak istrazi Ustalić je prema dosadašnjim rezultatima istrage Ustalić je sa računa građana ukrao najmanje 8.000 maraka.

Prikupio informacije

Istražitelji smatraju da je šteta koju je Ustalić počinio vlasnicima bankovnih računa mnogo veća, odnosno da je ukrao mnogo više novca i trenutno prikupljaju dokaze koji trebaju potkrijepiti ove navode. Ustalić se tereti za krivična djela prevare, krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja i računalnu prevaru.

On je prema dosadašnjim saznanjima, a koja nam je prenio izvor blizak istrazi koristeći se znanjem i vještinama iz oblasti informacionih tehnologija, u periodu od 2. januara 2018. do 3.januara 2020. godine koristeći tehnike napada na internetu koja je među hakerima poznata kao „socijalni injžinjering“ pribavio podatke sadržane na bankovnim karticama. Radi se o identifikacionimk brojevima kartica, CVV broj i podacima o validnosti koje je upotrebljavao tako što je preko interneta vršio „PayPal“ transakcije sa njih na svoje račune.
Socijalni inženjering

Socijalni inženjering je hakerska metoda u kojoj hakeri računaju na lakovjernost žrtava te od njih na taj način izvlače osjetljive podatke poput lozinki, PIN-ova i slično.

Tu se često radi o lažnim upozorenjima od banaka ili drugih financijskih institucija, obavještenja od aukcijskih stranice poput „eBaya“ i lažne poruke prijatelja, radnih kolega ili članova porodice u kojima se traže podaci s kartica.

Podsjećamo da je akcija hapšenja Ustalića provedena 1. decembra pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Zenici. Istražitelji su prema naredbi Općinskog suda u Tešnju izvršili pretres kuće i pratećih objekata koje koristi osumnjičeni i oduzeli su predmete koji se dovode u vezu sa krivičnim djelom i oni će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Kako saznajemo istražitelji su oduzeli Ustalićev kompjuter, te ostalu opremu pomoću koje je praznio račune građana čije podatke je krao prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79