REUTERS/Louisa Gouliamaki
Kako je Iran ipak uspio probiti najmoćniju protuzračnu odbranu na svijetu?

Kako je Iran ipak uspio probiti najmoćniju protuzračnu odbranu na svijetu?


U jučerašnjem masovnom napadu, Iran je ispalio oko 180 balističkih projektila prema Izraelu, od kojih je većina neutralizirana izraelskom protuzračnom obranom. Ipak, neki projektili su uspjeli probiti višeslojne sisteme obrane, izazivajući zabrinutost o sposobnosti Iron Dome sistema da se nosi s naprednijim iranskim oružjem.

Snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju svjetlosne tragove projektila koji udaraju u tlo, zajedno s štetom koja je nastala uslijed napada. Ovaj napad potaknuo je pitanje: je li Iran uspio nadmudriti jedan od najjačih sistema protuzračne obrane na svijetu?

Prema analitičarima, iako je prerano donositi konačne zaključke, postoje ključni pokazatelji koji se trebaju razmotriti u procjeni učinkovitosti sistema.

Napad koji se dogodio jučer bio je iznenađujući, za razliku od prošlog napada u aprilu, kada je Iran unaprijed najavio svoje akcije. Izrael i njegovi saveznici imali su dovoljno vremena da se pripreme, rasporede borbene zrakoplove i neutraliziraju prijetnje.

U ovom prvom velikom napadu na Izrael, Iran je koristio balističke projektili, koji su mnogo brži i teže ih je presresti od sporijih krstarećih projektila i dronova korištenih u prethodnim napadima. Balistički projektili mogu letjeti hipersoničnim brzinama većim od 5 macha, što dodatno otežava njihov prolaz kroz izraelsku protuzračnu obranu.

Procjenjuje se da je neutralizacija prošlih napada koštala Izrael i njegove saveznike oko 1.5 milijardi dolara, a problemi s ograničenim brojem raketa-presretača postaju sve izraženiji, posebno s obzirom na potrebu za podrškom Ukrajini.

Iron Dome je jedan od najpoznatijih sistema protuzračne obrane, razvijen s ciljem zaštite Izraela od različitih vrsta raketa. Sistem se sastoji od radara za otkrivanje, zapovjednog mjesta i lansera, omogućavajući brzo otkrivanje i praćenje projektila. Međutim, učinkovitost sistem može varirati ovisno o tipu i brzini napadačkih projektila.

“Izrael je vjerojatno svjestan da bi moglo doći do znatno većeg napada ako sukob eskalira,” zaključuje analitičar Samuel Hickey.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija