Kako je Izetbegović dobio manje glasova nego stranka?

Bakir Izetbegović, prema onome što je do sada dostupno od rezultata, nije samo doživio poraz nego i poniženje.

Da stvari nisu onakve kakve je zamišljao vidjelo se i sinoć kada je vrlo nervozan i bijesan priznao poraz.

Međutim, Izetbegović ni sinoć nije vidio svoju grešku nego je za poraz optužio stranke koje su se udružile i stranke ambasade koje su to podržale.

Ta njegova izjava u potpunoj je kontradiktornosti s onima koje je ranije davao.

Izetbegović je prvo bogohulio i govorio kako ih se može udružiti 111 ili 1011 ali da jedan odlučuje – misleći na Boga – koji je uz njega i SDA.

Od samouvjerenosti sinoć nije ostalo ništa.

I kada su u pitanju strane ambasade Izetbegović je sinoć promijenio ploču. Tokom kampanje tvrdio je da su stranci rekli Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku da se ne kandidiraju za Predsjedništvo BiH, ali da se to njemu nije reklo. Sad ih optužuje da su učestvovali u njegovom rušenju.

Nije tu kraj Izetbegovićevim ispadima i lažima.

U naletu bijesa Izetbegović je sinoć ustvrdio kako njega narod idalje želi, a to je argumentirao time jer je zadržao i ponovio svoj rezultat. Međutim, kada se uporede brojke, očito je da mu broj glasova dramatično kalira.

Tako je Izetbegović 2014. godine osvojio 247.235 glasova, dok je sad upitno hoće li uopće doći do cifre od 200.000.

Zanimljivo je, međutim, da je SDA kao stranka dobro prošla. Bolje nego ranijih godina. Pitanje je onda kako to da se broj glasova za SDA i za Izetbegovića nikako ne poklapaju?

Očito je da je da je čak i veliki broj SDA-ovaca odlučio kazniti Izetbegovića i svoj glas dati ili Denisu Bećiroviću ili Željku Komšiću.

No, za detaljniju analizu u ovom smislu potrebno je pričekati konačne rezultate, no trend pokazuje da su Izetbegovića kaznili i tradicionalni glasači SDA koji su očito nezadovoljno kako on i njegova supruga Sebije Izetbegovć vode stranku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79