Kako je Izrael uspio osigurati više vakcina nego što im je potrebno

Izrael je po kampanji vakcinacije svog stanovništva protiv koronavirusa jedna od vodećih zemalja svijeta i do sada imaju, što pristiglih, što naručenih vakcina, više nego što im je potrebno.

Izrael se krajem prošle godine, dok je koronavirus bjesnio, takmičio s mnogo većim zemljama kako bi osigurao vakcine od svjetskih proizvođača, a sada su jedna od vodećih zemalja po kampanji vakcinacije, piše Financial Times.

Kako je država s jedva devet miliona stanovnika nagovorila kompanije koje se udvaraju mnogo većim tržištima zainteresovanim za stotine miliona njihovih vakcina?

Financial Times piše da odgovor leži u 17 razgovora između izvršnog direktora kompanije Pfizer Alberta Bourle, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i izraelskog ministra zdravstva Yulija Edelsteina.

Izraelski političari su obećali da će stvoriti jedan od najbržih pokreta vakcinacije na svijetu i podijeliti podatke o njegovom utjecaju na pandemiju. Pfizer se složio i isporuke su počele sredinom decembra.

Trebalo bi da Izrael do marta ima višak vakcina od sva tri glavna proizvođača, piše Financial Times.

Izrael je vakcinisao više od 2,6 miliona građana, dok je drugu dozu vakcine dobilo 1,1 miliona, uglavnom ljudi starijih od 60 godina. Druge zemlje su se u tom periodu trudile povećati zalihe ili se suočavaju s kašnjenjima.

“Vakcinišemo deset puta brže od Sjedinjenih Država”, rekao je u nedjelju Netanyahu, navodeći da nijedna zemlja nije uradila ono što su oni.

Netanyahu će krajem marta očekivati svoj reizbor na poziciju premijera pa mu je i učinkovitost kampanje vakcinacije stanovništva došla u pravo vrijeme. Pothvat kojim se hvali “na sva zvona” nazvan je “Povratak u život”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79