Kako je jedan autobus u Italiji postao novi klaster

Lokalni autobus koji povezuje dva predgrađa grada Latina, u južnoj italijanskoj pokrajini Lacio, mogao bi biti novi klaster, piše dnevni list “La Republika”.

Utvrđeno je da je jedna studentica koja je bila u autobusu pozitivna na kovid-19, pa su vlasti lokalne zdravstvene ustanove pozvali da se hitno jave na testiranje svi oni koji su se 29. i 30. septembra vozili tim autobusom od 7:30 do 12:30.

Broj novozaraženih u Latini raste od 25. septembra kada je u obližnjem gradiću Teraćina održan predizborni skup stranke “Liga”, kojem je prisustvovao i lider stranke Mateo Salvini.

Od onih koji su prisustvovali skupu nekoliko desetina je kasnije testirano pozitivno na koronavirus, uključujući i osobe sa kojima je Salvini kasnije večerao u restoranu.

Apel da se hitno testiraju oni koji su putovali autobusom u kojem je bila i zaražena studentica je “trka s vremenom” da bi se eventualno utvrdili i izolovali drugi slučajevi zaraze, piše “La Republika”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79