Kako je Miralem Šabić postao “kisikdžija” iz Konjica, heroj svakodnevnice

Zaposlen je kao ložač u konjičkoj bolnici, a trenutno volontira u izolatoriju

U doba pandemije iznimno su vrijedne priče o ljuskoj nesebičnosti i požrtvovanosti. A, upravo naredna priča dokaz je ljudske snage, izdržljivosti, ali prije svega humanosti i odgovornosti prema svojim sugrađanima. Budi i nadu u bolje sutra.

Iz Konjica za Sarajevo svakog drugog dana Miralem Šabić ili kako ga prijatelji zovu kisikdžija Miko dovlači u svom privatnom kombiju prazne boce kisika na punjenje. Zaposlen je kao ložač u konjičkoj bolnici, a trenutno volontira u izolatoriju. RVI, sa gelerom u plućima nerijetko ove boce sam na leđima iznosi na drugi sprat izolatorija koji nema lifta.

“Nema te prepreke koju ćemo uraditi da sve bude uredu, da naši Konjičani ozdrave i da bude sve kako treba”, rekao je za televiziju N1 Miralem Šabić Miko.

Priča o konjičkom izolatoriju, o nadljudskim naporima, herojima koji spašavaju ljudske živote postala je viralna nakon niza objava pacijentice Dine Alić. Kroz otvoren prozor izolatorija Dina prepričava lične ali i tegobe drugih pacijenata.

“Htjela bih vam prenijeti poruku da sam očima gledala smrt u oči i da sam vidjela šta znači borba medicinara da spase jedan ljudski život. Ja ću do života biti zahvalna ljudima koji su ovdje spašavali naše živote koji su ovdje spašavali naše živote kao vitezovi iz bajke, kao junaci iz najljepših priča. Mislim da nigdje u BiH toliko ljubavi nema, ni u jednom izolatiruju i nema takvih doktora i tehničara koji vanljudskim naporima spašavaju živote nas 22 pacijenata, a zna nas biti i više”, ispričala je Dina Alić.

Medicinari Dinu nazivaju dobro dušom izolatorija, jer svojom pozitivnošću prevalizali granice realnosti u kojoj se nalazi. Za više od 20 godina rada medicinska sestra Jevo Mirsada ne pamti teži period rada.

“Vrlo teško je ovdje raditi. Pacijenti kojima se radi RTG pluća se moraju nositi na nosilima, bez obzira radi li se o lakšim ili težim slučajevima”, pojasnila je Mirsada.

“Mi smo s pacijentima zadovoljni, nadam se da su i pacijenti sa nama. Trudimo se koliko je u našoj moći da im pomognemo, da tu budemo za dodatnu čašu vode, a plus uz to i naš redovni posao”, kazao je Kenan Vapo, medicinski tehničar.

Na čelu izolatorija je mladi doktor Mirza Gačanin. Pristaje na snimanje, ali pod uslovom da se o njemu ne govori kao o heroju. Ja sam samo čovjek posvećen svom poslu, radim ono za što sam se školovao, naglašava.

“Možda jedan od najtežih primjera bilo je pomaganje pacijentu kojem nažalost nije bilo pomoći, koji je već predaleko otišao, nismo uspjeli dogovoriti transfer jer ne bi bilo smisla, to mi je najteže palo, znate tu ste, ali… Ja sa tim ne mogu da se pomirim”, rekao je dr. Gačanin.

Ekipi se pridružilo i troje volontera koje ne plaši pandemija koronavirusa i koji žele biti od pomoći svojim bolesnima sugrađanima.

“Iskreno ne bojim se mnogo situacije i nemam problema s tim da pomognem u bilo kojoj situaciji, ili bilo koliko vremena da je potrebno”, rekao je Inas Ćosić.

Kompletan prilog N1 televizije možete pogledati ovdje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79