Kako je moguće da Elektroprivreda posluje u minusu?

Kako je moguće da Elektroprivreda posluje u minusu?


Već ranije smo pisali da od četvrtka, 1. augusta, građani Bosne i Hercegovine suočavaju se s novim poskupljenjem električne energije.

Ovo poskupljenje dolazi kao posljedica negativnog poslovanja Elektroprivrede BiH, koja je, uprkos monopolističkoj poziciji na tržištu, završila u minusu.

Kako je moguće da kompanija koja ima gotovo neograničenu potražnju za svojim proizvodom posluje s gubitkom? Na prvi pogled, takva situacija djeluje nelogično, ali postoji nekoliko faktora koji mogu objasniti ovu situaciju.

Prvi razlog je loše vođenje.

Ukoliko uprava ne uspijeva efikasno planirati investicije, kontrolirati troškove i upravljati resursima, gubici postaju neizbježni. Pogrešne poslovne odluke, nedostatak transparentnosti i korupcija također mogu dovesti do negativnog poslovanja, čak i u firmama koje imaju monopol na tržištu.

Drugi razlog može biti zastarjela infrastruktura koja zahtijeva stalna ulaganja.

U slučaju Elektroprivrede, mnogi objekti i mreže su stariji, što znači da su troškovi održavanja i modernizacije visoki. Ako se potrebna ulaganja ne provode na vrijeme ili se provode neadekvatno, to može dovesti do povećanih operativnih troškova i smanjenja efikasnosti.

Treći faktor može biti smanjenje potražnje ili neplaćeni računi.

Ako dođe do smanjenja potrošnje električne energije zbog ekonomskih kriza ili demografskih promjena, prihodi kompanije će opasti. Također, ako veliki broj korisnika ne plaća svoje račune na vrijeme, to može ozbiljno ugroziti finansijsku stabilnost kompanije.

Na kraju, pitanje da li je ovakva situacija normalna ili je rezultat lošeg vođenja, zavisi od analize svih gore navedenih faktora. U svakom slučaju, negativno poslovanje kompanije koja ima monopol na tržištu je znak za uzbunu i ukazuje na potrebu za hitnim mjerama kako bi se osigurala njena dugoročna održivost i stabilnost cijena za potrošače.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija