Kako je moguće: FBiH uopšte nema potrebne uslove za skladištenje ruske vakcine!

U moru kontradiktornih informacija koje o pandemiji dobivamo od naše vlasti, istakla se izjava dužnosnika Vlade Federacije BiH kako zdravstveni sistem ovog entititeta nije dovoljno infrastrukturno kapacitiran za skladištenje ruske vakcine Sputnik V.

Ne bi to bilo čudno da Vlada Federacije već mjesec nije insistirala da nabavi po pola miliona doza upravo ruske vakcine i to preko kakanjske kompanije MGM, Krajinagroupa iz Banje Luke, ali i vogošćanskog Medimpexa.

Jučer je javnost obaviještena kako je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar obavijestio Vladu FBiH da zdravstveni sistem ovog entiteta ima dobro uspostavljenu infrastrukturu za čuvanje Pfizerovih vakcina, koje se čuvaju na minus 80 stepeni, te Sinopharm i Sinovac, koje se čuvaju na od dva do pet stepeni, dok to nije slučaj za ruski Sputnik V.

“Sputnik se čuva na minus 20 stepeni, a oni nemaju tu opremu, ali sigurna sam da imaju veledrogerije. Ukazano nam je na to da bi, ukoliko dođe do masovne vakcinacije, Sputnik bio komplikovan, jer čim se izvade iz hladanjaka, u roku od dva sata treba utrošiti doze, za razliku od drugih vakcina”, izjavila je federalna ministrica Edita Đapo za naš portal.

Postavlja se logično pitanje gdje bi se onda uskladištilo onih 100 hiljada doza koje su očekivane tri dana nakon potpisa ugovora ili aktiviranja akreditiva.

O ovoj temi je na naše pitanje odgovorio šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa.

“Hladni lanac za režim minus 20 postoji u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, ali oni jesu ograničeni. Imali smo vakcinu protiv polija koja se čuvala na toj temperaturi. Mi smo komunicirali prema kantonalnim zavodima da pojačaju kapacitete i tog potrebnog hladnog lanca”, kazao je Musa.

Šemsudin Hasić, direktor naše najveće veledrogerije Hercegovinalijek iz Mostara, za Klix.ba kaže kako je prvotno problematično bilo skladištenje Pfizerovih vakcina, ali oni šalju i potrebnu tehnologiju za čuvanje.

“U BiH do dolaska njihovih vakcina niko nije imao tehnologiju za režim na minus 80. Čuvanje vakcina na minus 20 stepeni nije problematično, jer se čuva u komorama koje su nižeg temperaturnog nivoa”, kazao je.

Kako nam je pojašnjeno, Pfizerove vakcine čuvaju se u “boksovima” sa suhim ledom te u komorama s negativnim režimom, a nakon otvaranja “boksa” rok za apliciranje vakcina je pet dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79