Kako je moguće? Keramičar u BiH zaradi više od doktora!

Zanati u BiH su pali na leđa starih zanatlija, nerijetko i onih u mirovini, dok se mladi ako se i odluče za neki od njih većinom otisnu u strane zemlje. Remenara, vunovlačara, stolara je sve manje.

Trenutno je najveća potražnja za keramičarima, a kovača je najteže naći. Poznati mrkonjićki kovač Đuro Milanović kaže da mu se i otac bavio ovim poslom, a on je nakon njegove smrti, 1994. godine nastavio tradiciju. Ostavio je dnevnik u školi i uzeo čekić u ruke.

Pravi sve za poljoprivredu i šumarstvo, jer selo ne može bez kovača, piše Glas Srpske.

“Pravim kose, sjekire, kramp, motike i lopate. Sve popularniji su i ugostiteljski programi, ražanj, roštilj, sačevi”, rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, mladi se rijetko odlučuju za zanatstvo.

Mladi nauče raditi i odoše. Već sam takvih 35 obučio. Budu po godinu i odoše nakon toga, najčešće u Njemačku“, dodaje Milanović.

Iako su posebno cijenjeni u europskim zemljama zanatlije i kod nas mogu lijepo živjeti. 

“Vjerujem da sada najbolje keramičari prolaze, čak mislim i bolje od liječnika. Po kvadratu naplaćuju 22, 23 marke, a danas urade bez problema 15 kvadrata”, kazao je Milanović.

Da bi neko bio dobar zanatlija mora usvajati znanje, ali i imati malo dara i veliku želju.

“Ako ima volju mlad čovjek može naučiti brzo, ali kovački zanat je najteži, zato što moraš imati dar, kao i umjetnici. Od 56 mrkonjićkih vatri koje su kovale ostale su samo dvije aktivne”, rekao je Milanović. Slično je i kada su stolari u pitanju.

Da su ove zanatlije tražene potvrdio je i Zoran Grbić koji je zahvaljujući svom znanju radio na više kontinenata.

“U mirovini sam, ali i sada me stalno neko kontaktira da radim, prihvatim nešto minimalno, dosta sam radio”, pojasnio je.

“Nema mladih stolara, a oni što nauče brzo odu u strane zemlje. Ovdje je važna tačnost, ali se sve stiče radom i željom da naučite. Na kraju, od ovoga se može lijepo živjeti, tako je bilo uvijek, ali mora se raditi”, rekao je Grbić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79