Kako je pao diler Asmir Mulaj (32) iz Živinica: Drogu prodavao za bitkoine

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Asmira Mulaja (32) iz Živinica koji se tereti za međunarodni šverc drogom i cyber kriminal.

Optuženi se tereti da je od oktobra 2012. godine do februara 2016. godine, organizovao međunarodnu grupu iz više zemalja EU radi oštećenja računalnih podataka i programa, trgovine drogom te pranja novca.

On je na ilegalnom narkotržištu na internetu osnovao dva foruma na njemačkom govornom području, na kojim se vršila nezakonita međunarodna prodaja i kupovina marihuane i ekstazija.

Koristio zabranjene kompjuterske programe

Prema navodima optužnice Mujaj je na svom kompjuteru posjedovao programe čija upotreba je zabranjena, kao i podatke koji su stvoreni i prilagođeni za činjenje krivičnih djela. Putem tih programa je primao uplate novca kriptovalutama, kao i putem Western Uniona.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je koordinirao rad drugih osoba u lancu koje su djelovale iz različitih država EU, te posredovanjem u prodaji odroge, kao i upotrebom specijalističkih programa za “fishing” i prevare sa bankovnim karticama i sredstvima plaćanja putem interneta.

“Zaradio” 60.436 KM

Ostvario je nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 60.436 KM, a koji novac mu je uplaćivan putem Western Union transakcija u inostranstvu i na teritoriji BiH. U radu na ovom složenom predmetu visokotehnološkog kriminala, Tužilaštvo BiH vodilo je uporednu istragu sa partnerskim institucijama više zemalja EU, te ostvarilo značajnu međunarodnu saradnju sa institucijama za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i saradnju sa Odjeljenjem za visokotehnološki kriminalitet u MUP-u RS i FUP-u, koji su pružili značajnu pomoć u radu na ovom predmetu piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79