Kako je preko viber grupe otkriven pravarant koji je pokušao založiti iznajmljeni Golf 7 za 7.000 eura

Abdulah Gibović koji je prije tri dana lažno prijavio policiji u Konjicu da su ga presrela dva nepoznata muškarca u mjestu Podorašac slagavši da su mu oteli Golf 7 i 25.000 KM, pokušao je prevariti vlasnika jedne Ranta a car agencije iz Sarajeva, otkrio nam je izvor blizak istrazi.

Naime, Gibović je u Sarajevu od oštećenog vlasnika Renta a car agencije iznajmio sivi Golf sedam, nakon čega se uputio prema Mostaru u namjeri da kod osobe čiji identitet zna policija, a koja će biti svjedok u postupku da u zalog vozilo na rok od deset dana za 7.000 eura.

Otkriven slučajno

Gibovićen plan osujećen je sasvim slučajno. Na viber grupi koja broji dosta članova, a među njima ima popriličan broj vlasnika i radnika Rent a car firmi pojavila se fotografija iznajmljenog Golfa te informacije da ga Gibović namjerava dati u zalog. Vlasnik je poslao svog radnika i još jednog muškarca da pokušaju pronaći Golfa i vratiti ga.
U međuvremenu je sve prijavljeno policiji. Muškarci su Golf kako nam je rekao izvor blizak istrazi Golf primjetili u Podorašcu te su kazali Giboviću da izađe iz vozila koje su vratili vlasniku u Sarajevo.

Policija radi na potpunom rasvjetljavanju slučaja

No, Gibović koji je odranije poznat i osuđivan zbog prevare i lažnog predstavljanja slučaj prijavljuje policiji. Tokom saslušanja inspektorima govori da su mu muškarci uzeli 10.000 KM, a potom mijenja iskaz i cifru diže na 25.000 KM, zahtjevajući od policajaca da mu izdaju potvrdu da je oštećen za taj novac.

Provjera u registru

To je istražiteljima bilo sumnjivo pa su provjerili Gibovićeve podatke, u registru su imali šta i da vide. Već je ranije osuđivan na 10 mjeseci zatvora zbog lažnog predstavljanja u februaru 2006. godine na Općinskom sudu u Sarajevu.
Muškarci koji su Golf vratili u Sarajevo dali su izjave u MUP-u HNK te su kazali da nisu Gibovića povrijedili već su mu samo kazali da izađe iz vozila, što je on i učinio, te da nisu uzeli nikakav novac.
On se, naime, u maju 2002. godine vlasniku jedne sarajevske galerije lažno predstavio kao predstavnik firme „Motokomerc“ iz Banje Luke te ponudio da mu nabavi automobil Fiat Stilo s popustom od 10 posto, zatraživši da mu odmah isplati 12.000 KM u gotovini.

Vlasnik galerije mu je povjerovao i dao novac, nakon čega ga je Gibović nazvao rekavši da će prolongirati datum isporuke. Za desetak dana mu je zatražio dodatnih 5.000 KM te ponudio drugo vozilo, potom 3.000 KM, a u konačnici vlasnika galerije je oštetio za 25.000 KM prenosi Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79