Kako je premijer Izrael usvojio zakon koji ga još više štiti na funkciji

Izraelski parlament usvojio je zakon kojim se pruža dodatna pravna zaštita premijeru ove države Benjaminu Netanyahuu, a ovaj potez naišao je na velike kritike opozicije.

Naime sa 61 glasom za, parlamentarci u Izraelu su usvojili zakon koji neće primorati premijera da se povuče sa funkcije ukoliko je protiv njega pokrenut određeni sudski postupak.

“Zakon izričito blokira najviši sud da naloži premijeru da uzme odsustvo i smatra se reakcijom na strahove da bi Visoki sud pravde mogao primorati Netanyahua da odstupi zbog potencijalnog sukoba interesa”, piše The Times of Israel.

Premijeru Izraela se sudi u tri odvojena slučaja te se suočava sa optužbama za mito, prevaru i kršenje povjerenja jer je navodno uzeo skupe poklone od dobrotvornih organizacija i pokušao dogovoriti tajne poslove s medijskim kompanijama radi pozitivnijeg izvještavanja.

Prema zakonu o izuzeću koji su usvojili parlamentarci, samo tročetvrtinska većina glasova u vladajućoj koaliciji može potaknuti premijera da uzme privremeni odmor i to samo zbog problema sa mentalnim ili fizičkim zdravljem.

Opozicioni lider Yair Lapid osudio je donošenje zakona te je članove vladajuće koalicije nazvao noćnim lopovima koji s donijeli zakon koji predstavlja oličenje korupcije.

“Građani Izraela znaju, dok troškovi života rastu, da Netanyahu vodi računa samo o sebi”, rekao je Lapid.

Lider laburista Merav Michaeli također je kritikovao zakon te je poručio kako je njegovo usvajanje sraman čin.

“Ovo je sramotan zakon čija je cijela svrha spriječiti da Netanyahua pošaljemo u zatvor. Ovo je naš drugi rat za nezavisnost i moramo ga pobijediti”, rekao je Michaeli.

Pored ovog zakona, Izrael se proteklih sedmica suočava sa nizom unutrašnjih kriza koje proizilaze prije svega iz odluka vlade o reformi pravosudnog sistema. Već danima, Izraelci širom države organizuju proteste, ali Netanyahu i vladajuća koalicija i dalje su odlučni da usvoje sve reforme koje su mnogi opisali kao udar na demokratiju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79