OTKRIVAMO: Evo kako je pao pripadnik FUP-a: Lišen slobode zbog reketa

Pripadnik Federalne policije Ermin Zuko inače inspektor za droge, jučer je, kako smo već objavili, lišen slobode na svom radnom mjestu zbog odavanja službenih informacija dilerima lišenim slobode u akciji kodnog naziva Prizma.

Zuku su privele kolege iz Federalne uprave policije zbog sumnje da je počinio djela odavanje službene tajne i primanja dara te drugih oblika koristi, odnosno da je reketirao dilere tražeći im gomilu novca. On će danas, kako saznajemo, biti predat Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Tokom istrage u predmetu Prizma inspektori su shvatili da su prvoosumnjičeni Edis Bunar (1989) i njegovi saradnici dobijali operativne policijske informacije o kretanju patrola, mjestu i vremenu pretresa, te shvatili da poslove dilera pokriva neko unutar policije.

Daljom istragom utvrđeno je da je krtica u FUP-u te je samo bilo pitanje koja će agencija obaviti lišavanje slobode: SIPA ili FUP.

Nezvanično se moglo saznati da je upravo Zuko inicirao sastanke sa čelnicima grupe koja se bavila trgovinom droge, te je išao kod Edisa Bunara, ucjenjivao ga tražeći novac da njega i ostale članove grupe ne prijavi i da im zauzvrat ustupa korisne informacije poput one koga od njih priluškuju pripadnici FUP-a.

Navodno je njihova saradnja naglo prekinuta jer su upravo kriminalci prijavili policajca. Pretpostavlja se da su Zukine usluge postale preskupe za dilere pa su se oni odlučili za ovaj korak. Zuko je bio pripadnik Alfa tima Specijalne policijske jedinice FUP-a, koja je 2012. pobijedila u ekipnom takmičenju elitnih policijskih jedinica iz regiona u Suhodolu. On je tom prilikom zauzeo sedmo mjesto u gađanju iz službenog pištolja.

Podsjetimo, akcija Prizma izvedena je prije 72 dana, tačnije 11. marta ove godine, kada su pripadnici FUP-a na području Sarajeva lišili slobode 12 osoba jer su od septembra 2018. do privođenja preprodavale drogu.

U toj policijskoj akciji u dvije sarajevske opštine, Centar i Novi Grad, a u sklopu pretresa na deset lokacija, pronađeni su, između ostalog, i određena količina spida, marihuane, heroina, veća količina novca i Bunarov Audi Q7 te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa ovim krivičnim djelima. Pored Edisa i njegove supruge Nerme Bunar (1991), koji se sumnjiče da su organizovali i rukovodili pomenutom grupom, lišeni slobode su Eldar Spahić, Sabahudin Žigović, Esmera Sinanović, Almedin Tači, Adis Paldum, Enes Gilić, Emir Curić, Edin Žigović, Adi Mekić, Dženan Šačić i Minja Bajagić. Većina lišenih lica u ovoj akciji će, kako smo već pisali, sklopiti sporazume o priznanju krivice kako bi izbjegli suđenje, te dobili manju kaznu, piše Oslobođenje.ba.

 

Bakir Izetbegović: Previše dušmana ima BiH

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79