Kako je SDA nagradila aktere političko-koruptivne afere “Asim”

Krajem februara ove godine javnost je potresao audio snimak na kojem se čulo jasno i glasno kako SDA funkcioneri trguju utjecajem, funkcijama i glasovima, a sve zarad osiguravanja pobjede Fikreta Prevljaka za poziciju predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Okaratkterisan je pomenuti snimak brzo kao najveća političko-koruptivna afera koja se dogodila u našoj državi ikada. Uslijedio je ogroman pritisak javnosti, angažman nadležnog tužilaštva, stizale su osude sa raznih strana i činilo se da će ovaj događaj, koji je javnosti iznio upravo neko ko je u strukturama Stranke demokratske akcije, načelnik sarajevske općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, biti potpuno jedan novi pravac u politici za kojim građani vape. Činilo se, ali nije bilo tako, naprotiv.

Prošlo je šest mjeseci od objave audio snimka, a na tužilačku odluku se još uvijek čeka iako predmeti koruptivnog karaktera imaju prioritet prema strategijama Visokog sudskog tužilačkog vijeća BiH.

Asim Sarajlić: Moja ostavka je konačna, o njoj nema rasprave

Dok sa jedne strane imamo uobičajeno tromo Tužilaštvo KS koje bi trebalo da sankcioniše aktere afere, sa druge strane imali smo iznenađujuće ažurnu Stranku demokratske akcije koja je iskoristila ovaj period i potrudila se da ih nagradi.

Asim Sarajlić, glavni protagonista po kojem je afera dobila i ime na molbu i uz vjerovatno interni dogovor sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, podnio je samostalno ostavku na sve stranačke funkcije. Male su šanse da bi do ostavke došlo da u pitanju nije bilo imenovanje Vlade KS kojoj je podršku trebalo da daju svi iz dogovorene koalicije, pa i zastupnik SDA Aljoša Čampara, koji je oštro osudio ovaj snimak, te doveo u pitanje svoju ruku na sjednici ukoliko se određene stvari, pa i Sarajlićeva ostavka ne bi desile. Ipak Izetbegović osjećajući vjerovatno grižnju savijesti prema Sarajliću odlučuje da ga ostavi kao zastupnika u Domu naroda PSBiH, kao šefa kluba Bošnjaka. Sarajlić, prvi do Bakira i prvi u Bošnjaka dobio je čak i poseban zadatak, da se obraća javnosti i morališe iza govornice o aktuelnim temama.

Hazim Bahtanović, koji je prema snimku trebalo da “napravi lažni listić” za glasanje za šefa KO SDA Sarajevo, također je nagrađen od strane SDA. Naime prvo se Bahtanović potrudio da preko njega SDA nagradi i Fahrudina Solaka iz afere “Respiratori” imenujući ga za predsjednika kadrovske komisije OO SDA Novo Sarajevo, a potom se SDA odužila i potvrdila njegovo ime za nosioca liste za općinsko vijeće ove stranke u ovoj sarajevskoj općini.

Sabahudin Delalić – Traca, ostao je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, bez da mu je to i u jednom trenutku SDA osporavala. Nagrađen je i članstvom u Izvršnom odboru KO SDA Sarajevo. Istina, Delalić je samostalno podnio ostavku na stranačke funkcije i članstvo u općinskoj organizaciji SDA Novi Grad, ali tamnošnje rukovodstvo svakako ne bi imalo milosti prema njemu, te se na ovaj način zapravo poštedio poniženja da bude izbačen.

Za Senada Hasanspahića – Cvrleta, ministra preko kojeg Asim i Traca u snimku obećavaju “završiti” zaposlenje supruge delegata koji je zauzvrat trebao glasati za Fikreta Prevljaka, SDA uz pomoć njihove ministrice u Skupštini KS Nihade Glamoč planira njegovo imenovanje za direktora KJKP “Rad”, pa za te potrebe mijenjanju i Statut ovog preduzeća prema njegovim kvalifikacijama.

Nagrada u vidu skupštinske komisije je došla i za marginalca Šehović Muhameda, aktera snimka koji je “završio” delegata, ali samo da dođe na dogovorenu lokaciju. Ostavljen u nemilosti svoje općinske organizacije Novi Grad, odlučili su da ga privremeno nagrade na ovakav način, a veća nagrada sigurno neće izostati, jer SDA je obrazli stranka bila uvijek.

Fikret Prevljak koji je prihvatio kandidaturu za poziciju predsjednika kantonalne organizacije Sarajevo jer je, kako voli da se pohvali “ponosni poltron porodice Izetbegović” je za sav “pretrpljeni bol” nagrađen kandidaturom za načelnika Općine Ilidža.

Osman Mehmehmedagić – Osmica je ipak ono oko čega Izetbegović vodi najžešću borbu i zbog koga pristaje na sve, pa i na blokiranje cijele države. Borba je to za Osmicino imenovanje koja je sada već očigledna svima, očigledna ali ne i jasna, jer pomalo je sramno grčevito se zalagati za čovjeka koji bi bio na čelu obavještajno-sigurnosne agencije jedne države, a koji nema završen fakultet i o čijim lažnim diplomama broji regija i šire, i to na uštrb funkcionisanja cijele države.

KORONA ‘SPASILA’ SARAJLIĆA SDA nikad nije formirala komisiju za aferu ‘Asim’, Tužilaštvo bez odluke

Podsjetimo se da je na sjednici predsjedništva SDA koja je održana prije više mjeseci jedan od zaključaka bio da formirana radna grupa donese određene odluke po pitanju ove afere u roku od sedam dana, ali da od tada ovaj zaključak nije nigdje više niti pomenut.

Iz Tužilaštva su za Aljazeeru izjavili da aktivno rade na rješavanju ovog slučaja i da će izvjestiti javnost, dok nam je za govornicom Sarajlić nedavno saopštio da “niti ga je ko zvao niti ga je ko šta pitao u vezi sa ovim”.

I dok bi u svakoj iole normalnoj stranci svi pobrojani bili najstrožije sankcionisani, u Stranci demokratske akcije to izgleda ovako.

Apsurdistan je izraz kojim se posljednjih nekoliko decenija na satirički način opisuju apsurdne situacije koje nastaju uslijed sveprisutnosti i nesposobnosti birokracije, a u konkretnom slučaju dodala bih i bahato demonstriranje sile. To je ono čemu trenutno svjedočimo i što živimo prenosi Pressmedia.

 

Semir Efendić objavio snimak pritisaka na delegate uoči izbora u KO SDA Sarajevo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79