Kako je Sebija Izetbegović trošila 1.1 milijardu KM na KCUS-u?

Smanjivan broj radnika, povećavana budžetska primanja: ZZO KS znao za egzodus radnika

Bivši v.d. direktora KCUS-a Alen Pilav govorio o nezakonitim uštedama i trošenju novca, pa izjavio da nije vidio nezakonite radnje bivše direktorice Sebije Izetbegović

U posljednjih pet godina broj zaposlenih u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) smanjio se za 10 posto, dok su ukupna budžetska primanja povećana za skoro 15 posto. Ova kontroverzna situacija dodatno je naglašena činjenicom da je ZZO KS bio svjestan odlaska radnika, ali nije imao ovlasti za provjeru njihovih radnih mjesta, piše Žurnal.

Smanjenje broja radnika

Izvještaji pokazuju da je od 2018. godine do danas broj zaposlenih u ZZO KS smanjen sa 350 na 315. Unatoč smanjenju broja zaposlenih, ukupna budžetska primanja Zavoda povećana su sa 28 miliona KM na 32 miliona KM.

Odlazak radnika

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo bio je svjestan egzodusa radnika, ali nije imao ingerencije za provjeru radnih mjesta. Direktor ZZO KS, sakriven iza inicijala u izvještaju, priznao je da je odlazak radnika značajan problem, ali je naglasio da Zavod nema mehanizme za provjeru zaposlenja radnika nakon njihovog odlaska.

Povećanje budžetskih primanja

Povećanje budžetskih primanja u situaciji smanjenja broja zaposlenih izazvalo je sumnje i kritike. Prema izvještajima, veći dio povećanja budžeta otišao je na plaće i naknade preostalim zaposlenicima. Ova situacija izazvala je zabrinutost među zaposlenicima, ali i među korisnicima usluga Zavoda.

Zaključak

Kontroverze oko smanjenja broja zaposlenih i povećanja budžetskih primanja u ZZO KS, zajedno s nedostatkom ingerencija za provjeru radnih mjesta, ukazuju na potrebu za reformama i boljim nadzorom u ovoj instituciji. ZZO KS mora pronaći način da efikasnije upravlja svojim resursima i osigura stabilnost za svoje zaposlenike i korisnike usluga.

Cijeli tekst možete pročitati klikom na linkove ovdje i ovdje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79