Kako je ubica Josip Cvitanović Cviki u sudnici „padao“ u nesvijest, govorio da je prisutan tijelom, ali ne duhom, otkazivao punomoć advokatima

Josip Cvitanović Cviki (46) koji je sinoć u Mostaru usmrtio Marka Radića Maku (61) osuđenog ratnog zločinca „najzaslužniji“ je za razvlačenje sudskog procesa znanom kao „Liska park“, čiji su akteri , upravo, bili njih dvojica,a među optuženima su bili Božo Perić,Željko Planinić i Zlatko Pavlović, kao i Ivan Hrkać čiji je predmet razdvojen od drugih, zbog bjekstva u Hrvatsku.

Riječ je o sudskom procesu, koji je započet još 2006.godine na Kantonalnom sudu u Mostaru, a prema optužnici Radić, u svojstvu bivšeg načelnika Policijske uprave u zapadnom dijelu grada te Cvitanović i ostali kao bivši pripadnici specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne teretili su se da su na Bajram, 10. februara 1997. godine oko 14 sati, naoružani pištoljima i palicama, zajedno napali grupu od više stotina građana bošnjačke nacionalnosti koji su se, prema prethodno najavljenoj posjeti, kretali u blizini groblja u Liska parku.

Nakon što su ih udarcima pomoću palica pokušali prisiliti da se vrate unazad, počeli su pucati iz pištolja te zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže i lakše ozlijedili 23 osobe. Seid Maksumić i Safet Radoš su bili teško ozlijeđeni, a među onima koji su zadobili lakše ozljede bio je i bivši mostarski muftija Seid ef.Smajkić.

Cvitanović je početak suđenja dočekao u zatvoru zbog ubistva svog punca Davora Knezovića, kojeg je ubio u junu 2004.godine, a za što je osuđen na osam godina zatvorske kazne.

Naš list je o slučaju „Liska park“ ,ali i prekidima tog procesa nebrojeno puta izvještavao, a 6.decembra 2014.godine u prilogu „Sedmica“ objavljen je tekst pod naslovom: „Josip Cvitanović opet prekinuo proces za Liska park“, u kojem je, između ostalog pisalo:

„Iako je, nakon dvije godine, na Kantonalnom sudu u Mostaru uslijedio nastavak suđenja u slučaju poznatom kao „Liska park“, ovaj proces je, ponovo, prekinut, potvrđeno nam je u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Do prekida ovog procesa je došlo zbog toga što je jedan od optuženih, Josip Cvitanović, koji je i ranije opstruirao postupak, odlučio promijeniti advokata.

Kada je nakon pet godina, u decembru 2011.godine, ponovo započeo ovaj proces, Cvitanović se tada izjasnio da ne razumije optužnicu te naveo da boluje od PTSP-a. Tada je i rekao da je „zbog terapije koju prima u sudnici samo tijelom prisutan“, nakon čega je Sud odnio odluku da se u KPZ Mostar, gdje je Cvitanović izdržavao kaznu zbog ubistva punca, uputi neuropsihijatar, koji će za nastavak suđenja sačiniti nalaz i mišljenje.
U januaru 2013.godine, Cvitanović je, pak, „izgubio svijest“, pa je u sudnicu pozvana i ekipa Hitne pomoći.

Ko su Josip Cvitanović Cviki i Marka Radiković Maka?

Inače, tada se, na početku pretresa Cvitanović izjasnio da želi otkazati punomoć svom branitelju Karlu Sesaru, da bi nakon gubljenja svijesti i ukazane medicinske pomoći izjavio predsjedavajućem Sudskog vijeća, Slavku Pavloviću da se o tom pitanju sa sigurnošću ne može izjasniti.

Ipak, nakon nekog vremena proces je nastavljen, no potom je tužilac Sead Đikić dobio poziciju u Državnom tužilaštvu. Iako je nedavno proces nastavljen, Cvitanović je, očito, posegnuo za isprobanim metodama…“

Zanimljivo je da suđenje u ovom slučaju koje je tada prekinuto do sada nije nastavljeno!

 

View this post on Instagram

 

Pogledajte snimak hapšenja Josipa Cvitanovića

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih) on

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79