Kako je uhapšen Ratko Mladić: Pratili smo trag novca..

Srbija je izbjegavala hapšenje tako što su govorili da ne znaju gdje je, a naše službe su pratile novac koji se prikupljao za njegovo skrivanje. Put novca je išao u Srbiju, kaže Ahmetović.

Prije deset godina 26. maja uhapšen je Ratko Mladić, a Bosna i Hercegovina je učestvovala u tome, kaže Sadik Ahmetović koji je u to vrijeme bio na čelu Ministarstva sigornosti BiH i prvi put nakon 10 godina govori o tome.

– Naša uloga, uloga naših službi je bila da garantujemo da se ne nalazi u BiH jer je Srbija na takav način izbjegavala hapšenje, tako što su govorili da ne znaju gdje je, da se nalazi izvan Srbije. Naše službe su pratile novac koji se prikupljao za njegovo skrivanje. Pratile su put novca koji je išao u Srbiju, kaže Sadik Ahmetović, tadašnji ministar sigurnosti BiH, koji o ovome govori prvi put nakon 10 godina.

– Detalji o tome postoje, ali ja o njima ne mogu govoriti, ističe Ahmetović i dodaje da je bilo puno razgovora na temu hapšenja Mladića.

– Na mjesec prije toga, razgovarao sa Sergeom Brammertzsom u Hagu i taj razgovor me ohrabrio da se približava trenutak hapšenja. Razgovor je bio veoma otvoren i vidio sam odlučnost da se Srbija pritisne da ga konačno uhapsi jer su ga čuvali dijelovi njihovih bezbjednosnih. Par dana prije hapšenja državni tužiocu iz regiona su imali radni sastanak na Brionima, a dan nakon toga sam razgovarao sa hrvatskom ministrom Karamarkom, koji mi je rekao da će se hapšenje desiti vrlo brzo. Takva su bila njegova saznanja nakon tog sastanka. Tog 26. maja 2011. godine u Sarajevu doručkovao sam sa tadašnjim urednikom na FTV-u Avdom Avdićem, kada sam dobio poziv od ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, koji mi je saopštio da je Ratko Mladić uhapšen, ali da ne izlazim s tim u javnost dok se ne uradi DNK analiza, navodi Ahmetović, te dodaje da je izazov za Avdića bio prevelik te je vijest otišla u javnost.

– Sudbina i dragi Bog su htjeli da preživim Srebrenicu i da u tom trenutku budem na čelu Ministarstva sigurnosti BiH, a sve ostalo je istorija, naglašava Ahmetović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79