Kako je zgrada, u kojoj stan ima kćerka Izetbegovića, preko noći udvostručila gabarite?!

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković prije nekoliko dana je na primjeru nakaradne gradnje “Tibre” prikazao kako stranački sistem pogoduje određenim investitorima.

Divlja i nakaradna gradnja jedan je od najvećih problema glavnog grada BiH, a iza svega se stoji višemilionski biznis.

Jedan od primjera stranačko-građanske halke vidljiv je i na zgradi koja je nedavno ponikla u Bolničkoj ulici u centru grada.

Investitor u ovom slučaju je firma “Panorama sole”.

Naime, prema prvobitnom regulacionom planu investitoru je omogućeno da izgradi objekt koji će imati prizemlje, tri sprata i potkrovlje.

No, tokom gradnje, investitor je shvatio da želi ipak veću zgradu.

Izvještaj o izmjeni regulacionog plana

Potom je od Općine Centar, na čijem je čelu tad bio SDA-ov načelnik Nedžad Ajnadžić zatražena izmjena regulacionog plana.

Investitor je ekspresno dobio dozvolu, a prema novom regulacionom planu omogućeno mu je da izgradi objekt koji ima: dvije podzemne etaže, suteren, prizemlje i pet spratova. Time su gabariti faktički uduplani.

Ono što je indikativno jeste da je prvo dozvolu dao Ajnadžić, potom na čudan način provukao kroz Općinsko vijeće, a da pri tome nigdje nema zapisnika o javnoj raspravi, koja je po zakonu morala biti održana.

Izmjenjeni regulacion plan

Na istu izmjenu regulacionog plana saglasnost su dali Zavod za planiranje KS te Zavod za zaštitu nacionalnih spomenika. Na čelu ovih ustanova nalaze se kadrovi SDA. Posebno je skandalozno da je investitor ovu izmjenu Općini Centar platio svega 10.000 KM, iako je protuvrijednost koju je dobio višemilionska.

Razlog za ovakvu ekspresno djelovanje kantonalnih institucija možda se krije u imenu jednog od vlasnika stana. Naime, prema informacijama Raporta vlasnik jednog stana u ovoj zgradi u Bolničkoj ulici je kćerka bračnog para Sebije i Bakira Izetbegovića – Jasmina Izetbegović.

Prema dostupnim informacijama, ona je jedna od korisnica-vlasnica stana koji je dobiven nadogradnjom, a prema istim informacijama radi se o stanu od oko 200 kvadrata i to na dvije etaže piše Raporta


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79